SPIELMANN, O. Analyzátor spotřeby elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Götthans, Tomáš

Cílem diplomové práce bylo návrh a realizace měřicího systému pro monitorovaní základních elektrických veličin běžné domácnosti s rozhraním Ethernet. V práci je uveden stručný teoretický rozbor měření napětí, proudu a výkonu v elektrických soustavách. Práce je přehledně rozdělěna do úvodu, šesti kapitol a příloh. V práci jsou naznačeny dvě možnosti kontrukce zařízení. V první konstrukci je použit 32bitový mikrokontrolér firmy STMicroelectronics (konkrétně STM32F107 s podporou rozhraní ethernet). Ve druhé konstrukci přejímá úlohu řídícího prvku mikrokontrolér Rabbit RCM. Obě konstrrukce sdílí integrovaný obvod pro měření elektrické energie ve stejnosměrných soustavách STPM10. Dále je vysvětlena a zdůvodněna volba daného konceptu a součástek a prototyp včetně vytvoření firmware. V poslední části je popsáno testování celého systému a srovnání s dostupnými řešeními. Pro zobrazení a vyhodnocení měřených veličin je využito Google API. Práci hodnotím jako stručnou, avšak zdařilou. Je nutné podotknout, že realizovaný prototyp je dle mého názoru na úrovni profesionálního zařízení. Proto tedy páci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm B.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Galetka, Josef

Diplomová práce se věnuje principům měření elektrických veličin potřebných pro stanovení spotřeby elektrické energie. Měření parametrů (napětí, proud, výkon) je rozebráno jak pro stejnosměrné, tak i pro střídavé soustavy elektrické energie. Oceňuji, že se autor zabývá nad rámec zadání rozhraním M-BUS. Daná práce je velice stručná a po formální stránce působí jako by byla sepsaná na poslední chvíli. Kladně hodnotím použití programovacího jayzka Dynamic C které umožňuje kooperativní multitasking. Z práce však není zřetelné do jaké míry je vyřešeno uživatelské rozhraní, jelikož je patrné ze zdrojového kódu, že program vypisuje data jen přes USART. Práci i přes drobné nedodtatky doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 73246