DUJÍČEK, M. Digitálně řízený zdroj generující proudové impulzy nastavitelného náběhu a trvání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šotner, Roman

Studentova práce se zabývá návrhem digitálně řízeného zdroje jednorázových impulzů pro testování odpalování rozbušek, u kterých lze nastavovat dobu trvání náběhu proudu do maxima, dobu trvání impulzu a velikost maximálního proudu impulzu. Není známá přesná specifikace, a proto jsou parametry stanoveny studentem na základě doporučení, které si dohledal v literatuře. Rozbor koncového stupně spínače je doprovázen numerickými výpočty a správnost návrhu doložena simulacemi v PSpice. Návrh řízení spínacího stupně pomocí mikroprocesoru a D/A převodníku je rozebrán a je nastíněn i ovládací program. Zařízení bylo vyrobeno a testováno. Zkonstruovaný zdroj plní z obecného hlediska očekávané funkce. Komunikace s generátorem je umožněna vlastní klávesnicí a displejem i rozhraním pro připojení počítače s odpovídajícím obslužným softwarem. Student bohužel při použití procesoru Atmega narazil na jeho limitace v rychlosti zpracování a prodlevě reakce na rychlé změny. Díky tomu dokáže zařízení generovat nejkratší náběžnou hranu impulzu pouze v hodnotách stovek us. Pro kratší časy náběhu je jinak již patrný schodovitý charakter. Při použití rychlejšího HW by pravděpodobně k problémům nedocházelo. Zadání z tohoto pohledu považuji za splněné, protože úkolem bylo navrhnout generátor umožňující výše uvedené digitální nastavení generovaného impulzu co nejlevnější cestou a zjistit, jakých parametrů (limitů) lze docílit. Pouze postrádám vyzkoušení testů se zátěží jiného charakteru než je čistě ohmická. Po odborné stránce je práce napsána celkem solidně s minimem formálních nedostatků. Student prokázal zručnost v hardwarovém i softwarovém návrhu a pracoval velmi samostatně. Navrhuji hodnocení B/87b.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Hruboš, Zdeněk

Cílem diplomové práce bylo navrhnout digitálně řízený zdroj generující proudové impulzy nastavitelného náběhu a trvání. Vlastnosti jednotlivých navržených zapojení ověřit v simulačním programu, poté prakticky ověřit a vyhodnotit výsledky. Dle předložené práce lze zadání diplomové práce považovat za splněné. Student navrhl celkovou koncepci zdroje, provedl simulace jednotlivých bloků a získané poznatky diskutuje v textu. V práci jsou také doloženy výpočty parametrů jednotlivých součástí zapojení. Dle doložených výpočtů a hodnocení lze usoudit, že se student v dané problematice zorientoval a k návrhu přistoupil zodpovědně. Z formálního hlediska mám jen dvě malé výtky a to ke kvalitě obrázku 2.9. (str. 17) a obrázku 3.1. (str.18). Student prokázal schopnosti samostatné inženýrské práce a diplomovou práci proto hodnotím 92 body a známkou A.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 73215