CHÝLEK, R. Bezdrátový kontrolér pro dálkové ovládání PTZ kamer [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebesta, Jiří

Cílem práce byl vývoj a realizace jednoduchého systému pro bezdrátové ovládání otočných kamer. Diplomat měl navrhnout zařízení, které nahradí standardní kabelovou seriovou linku RS-232/485 bezdrátovým spojem v ISM pásmu, přičemž zachová transparentnost přenášených povelů mezi řídicí jednotkou (klávesnicí) a otočonou kamerou. Student výsledky své práce nekonzultoval a výsledná úroveň práce tomu i odpovídá. Student vyvinul identické moduly, které jsou definovány pro komunikaci typu master - slave v pásmu 433 MHz specifikací řídicího firmware. V systému je implementován i vlastní protokol pro zabezpečení paketového přenosu v rádiové části spoje, přičemž v textové části práce je jeho specifikace poněkud chaotická a ne zcela jednoznačná. V závěru pak student konstatuje, že provedl ověření, přičemž funkčnost je zaručena do vzdálenosti 15 metrů mezi stanicemi, přestože s danými rf. moduly lze pracovat na vzdálenost přes 100 m. Podle fotografie modulu na obrázku 2 je rf. konektor řešen konektorem ARK, otázkou zůstává, jak je dále řešeno připojení k anténě. Důkazem funkčnosti má být oscilogram na obrázku 16, v daném případě by musel být kabel k osciloskopu 15 m dlouhý. Není více specifikováno a nelze tudíž konstatovat, zda je systém funkční či nikoli. Textová část práce je na velmi nízké úrovni, obsahuje enormní množství chyb a překlepů, v některých fázích je text nesrozumitelný. Prezentovaná úroveň práce je hluboko pod hranicí akceptovatelnosti diplomové práce a je spíše srovnatelná se špatnou maturitní prací. Pro obhajobu doporučuji prezentaci a předvedení funkčního systému, protože z předložené textové části práce nelze konstatovat funkčnost zařízení a tedy i splnění zadání diplomové práce.

Navrhovaná známka
F
Body
40

Posudek oponenta

Republic), (SAAB Technologies Czech

Předložená diplomová práce Bc. Richarda Chýlka se zabývá dálkovým ovládáním PTZ kamer přes radiové rozhraní v bezlicenčním pásmu ISM. Jak student v úvodu své práce zmiňuje, většina dnešních otočných PTZ kamer disponuje standardizovaným rozhraním RS-485, které umožňuje kabelové dálkové ovládání. Student v úvodu nastínil základní myšlenky, jak rádiové rozhraní pro tyto kamery realizovat. Svoji práci postavil na implementaci komerčního radiového modulu od fy Radiocrafts, který pracuje v pásmu 433 MHz. K tomuto modulu je připojen AVR mikroprocesor, který slouží jako převodník rozhraní RS-485 k radiovému modulu. Uvedená diplomová práce Bc. Richarda Chýlka již byla odevzdána v loňském akademickém roce 2012/13. Shodou okolností jsem byl oponentem této práce a byla mnou hodnocena jako nedostatečná a nevhodná k obhajobě. Celé znění oponentského posudku lze nepochybně dohledat v archivu VUT. Bohužel musím konstatovat, že letos předložená diplomová práce se nikterak obsahově neliší od práce odevzdané minulý akademický rok. Došlo pouze k formálním úpravám, jako je částečné přeházení kapitol a zvětšení odstupu řádků, čímž práce nabyla celkový počet 54 stran z původních 42. Veškeré nedostatky, které byly vytýkány v loňském oponentském posudku, lze stále v práci dohledat a nebyly ani náznakem odstraněny. Co považuji za naprosto nepřijatelné, je množství gramatických chyb a překlepů (rovněž shodné jako předešlý rok), grafickou úpravu a doslovné kopírování některých částí práce z veřejných zdrojů na Internetu. I když student v seznamu literatury uvádí odkaz na internetový zdroj Wikipedie, byla teoretická stať o CRC zabezpečení kompletně okopírována z Wikipedie včetně nečitelných a rozmazaných obrázků a matematických vzorců. Z výše uvedených důvodů proto opět nedoporučuji předloženou diplomovou práci k obhajobě

Navrhovaná známka
F
Body
30

eVSKP id 74177