FOJTÍK, T. Systém pro precizní 3D snímání spojitého povrchu nožní klenby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaller, Ondřej

Diplomová práce obsahuje nejjednodušší implementaci známé metody profilometrického skenování povrchu trojrozměrného objektu. V rozsáhlé teoretické části student popisuje použité principy profilometrického skenování, metody fázového rozbalení, segmentace obrazu a morfologické operace. Tyto metody jsou implementovány v diplomové práci, kde je na oblast vysegmentovaného obrazu nožní klenby použita phase-shifting profilometrie pro změření její hloubkové mapy. Potud bylo splněno i zadání. Na druhou stranu, v pokynech vypracování diplomové práce byl obsažen i požadavek na testování více způsobů fázového unwrappingu a implementace srovnání skenovaných 3D modelů. Tyto zásadní body zadání se studentovi nepodařilo v rámci práce dosáhnout. Student docházel pravidelně na konzultace a jeho přístup k řešení práce byl aktivní. Nepřicházel však až na výjimky s vlastním funkčním řešením a v práci se spokojil s implementací prověřených metod. To má za následek i nižší rozsah kapitol popisujících autorovu vlastní práci. Po formální stránce je diplomová práce na průměrné úrovni. Lze vytknout nepřehlednost vývojových diagramů a některé netechnické výrazy. Student se zcela nevyvaroval ani pravopisných a stylistických chyb. Práce s literaturou je na dobré úrovni. Celkově hodnotím práci 70 body, tedy stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Fliegel, Karel

Diplomant pan Bc. Tomáš Fojtík v rešeršní části předložené práce podává přehled profilometrických metod, dále se soustředí na popis algoritmu pro rozbalení fáze (phase unwrapping), přehled základních segmentačních metod, včetně úvodu do morfologických metod zpracování obrazu a doplňuje analýzu různých barevných prostorů. Teoretická část práce není zpracována s požadovanou pečlivostí, ilustrace nejsou příliš kvalitní a v některých odvozeních se vyskytují překlepy či nepřesnosti (např. rovnice (9)). Text obsahuje řadu neobratných formulací a nesprávně zvolených termínů (např. intenzita času, čtyřstavová funkce arkustangents, region growning, apod.), což je dáno zřejmě překladem ze zahraniční literatury. Teoretická část práce může být po nutných úpravách využita jako podpůrný text pro výuku v souvisejících předmětech. Praktická část práce se soustředí na popis realizovaného grafického uživatelského rozhraní pro profilometrická měření nožní klenby a to formou příručky se snímky ovládacích prvků a grafických výstupů navrženého systému. Jednotlivé části systému jsou popsány také formou vývojových diagramů. Postrádám zde detailnější uvedení implementovaných metod s odkazy na příslušné kapitoly teoretické části práce. Experimentální část práce obsahuje dosažené výstupy pouze pro jednu vybranou scénu a chybí zde hlubší analýza přesnosti implementované metody pro uvažovanou aplikaci. Taková analýza je podle mého názoru velice důležitá, vzhledem k tomu, že bylo cílem realizovat systém pro „precizní 3D snímání“ povrchu nožní klenby. Podle prezentovaných stručných výsledků nelze posoudit, zda je realizovaný systém skutečně použitelný pro precizní měření v klinické praxi. Je však zřejmé, že základní požadavky byly splněny. I přes výše uvedené výhrady konstatuji, že zadání bylo splněno až na chybějící testování různých metod rozbalení fáze a doplnění systému o funkci porovnávající dva 3D modely.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 73626