FIALA, V. Analýza rizik elektricky ovládaného stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Bakalář pan Václav Fiala navázal na svoji seminární práci, ve které obstojně podle zadání představil základní technické bezpečnostní normy a naznačil některé způsoby stanovení rizik. V bakalářské práci měl v tomto rozboru pokračovat a zaměřit se především na problematiku rizik konkrétního stroje. Bohužel pan Fiala si tuto část zadání vyložil jako pouhé prezentování spousty pravidel v tabulkové formě a postupů bez řešení. Pracovní úsilí mohu jako vedoucí jen odhadovat, protože student začal projevovat zájem o kontakt až ve finále. Můj odhad by byl spíš na úsilí nízké, stejně tak i zodpovědnost přístupu k řešení bakalářské práce. Většina sestavených zdrojů a postupů je zřejmě převzata, ale účelně pro dosažení komplexnějšího pohledu na bezpečnostní rizika elektricky ovládaných strojů. Část přidanou v bakalářské práci zjevně student zpracoval sám, ale rozsah i kvalita této části je dosti slabá. Celkově mohu konstatovat, že student splnil zadání částečně, nepochopil správně smysl závěrečného bodu zadání, projevoval malý zájem o konzultace a velmi malou aktivitu. Vzhledem k uvedeným okolnostem navrhuji hodnocení uspokojivé – D.

Navrhovaná známka
D
Body
61

Posudek oponenta

Hubený, František

Ve své práci se student zabývá tématem analýzy rizik elektricky ovládaného stroje. Student v teoretické části práce popisuje jednu metodu analýzy rizik. Dále velice stroze prezentuje použité normy, s kterými se musel seznámit. V neposlední řadě uvádí vzorečky pro určení úrovně vlastností PL a konkrétní parametry pro poloautomatické parkovací zařízení. Zadání bakalářské práce bylo splněno částečně. V práci chybí detailní popis opatření pro odstranění rizik a to jak z hlediska technického řešení (například pro ovládání je použito uzamykatelného ovladače, který lze ovládat pouze pomocí klíče) tak z hlediska popisu zbytkových rizik v návodu k používání (například pro zabránění vniknutí obsluhy do nebezpečného prostoru slouží výstražný maják červené barvy). Sled kapitol je uspořádán značně nelogicky. Zatímco po rešeršní kapitole 2 a 3, zabývající se popisem metody analýzy rizik a bezpečnostních norem, následují kapitoly 4 a 5, týkající se popisu poloautomatického parkovacího zařízení. Po nich následuje další rešeršní část zabývající se posouzení rizika a určení vlastností PL. Po formální stránce práci hodnotím jako nedostatečnou, její úroveň snižuje použití špatné gramatiky. V práci rovněž není zachován jeden typ formátování textu. Práce je v některých místech nedostatečně členěna do kapitol, kapitoly v textu nejsou číslovány, čímž se stává méně přehlednou. Zásadní výhradu mám k nepoužití odkazů na použitou literaturu v textu. Popis některých obrazových příloh a tabulek je nedostatečný, chybí seznam zkratek. Bakalářská práce a problematika analýzy rizik je po odborné i časové stránce náročnější. Práce je z velké části převzata z dostupných podkladů. Student bohužel zpracováním příliš neukazuje dobrou orientaci ve zvolené problematice. I přes všechny nedostatky práce ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
51

eVSKP id 73672