CHUDÍK, V. Řízení Lego Mindstorms [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusáček, Jan

Student přistoupil k řešení práce zodpovědně. Během semestrálního projektu ztratil určitý čas čekáním na dodání HW, poté však chodil na konzultace pravidelně. Na řešení pracoval samostatně, s občasnźm usměrněním práce na konzultacích. V oblasti práce s OS Linux a konfigurací služeb měl na začátku určité nedostatky, během práce však získal potřebné znalosti. Student prokázal bakalářské znalosti a jeho práci doporučuji k obhajobě s hodnocením "B/Velmi dobře"

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Pikula, Stanislav

Pan Vladimír Chudík měl za úkol seznámit se s vlastnostmi Lego Mindstorms, zejména s možností jeho vzdáleného ovládání pomocí Brick Pi - modulární nadstavby Raspberry Pi. Měl navrhnout úlohy do předmětu Robotika s využitím Lego Mindstorms a jednu ukázkovou úlohu zpracovat jako modulární. Z formálního hlediska má text odevzdaná práce velké množství nedostatků poukazujících na nedostatečný čas jí věnovaný, předně celé dělení práce není úplně šťastné - v úvodu je maximálně stručný popis Lega Mindstorm a Brick Pi, následně očekávatelné porovnání ale najdeme až na samém konci práce. Některé informace se poprvé dozvíme dokonce až v posledním odstavci závěru. V hlavním textu potom nacházíme popis vykonané práce, který místy zabíhá do detailů a jinde je až příliš stručný či jsou informace podávány roztržitě. Například udávané parametry Lego Mindstorms zohledňují informace o procesorech a paměti, kdežto u Raspberry Pi student vyzdvihuje zejména fyzické rozměry. Práce dále obsahuje nadprůměrné množství překlepů, první stránky jsou proti normě číslovány římskými číslicemi, v odkazech na obrázky jsou chyby (strana 14, 22 a 25). V literatuře je uvedeno 10 zdrojů, ovšem v textu práce jsou odkazovány jen čtyři z nich (zdroje 1, 2, 7 a 10). Příloha A je vzhledem k rozlišení nečitelná a to i ve zdrojovém PDF, přitom by nebyl problém ji rozdělit na více stran. Na straně 26 vidíme přehledné blokové schéma, přesto student považoval za nutné na další straně vložit i kompletní zdrojový kód zabírající více než celou stranu. Student neváhá podrobně rozebírat elementární PHP funkce na vložení tlačítka, ale jen v maximální stručnosti uvede, jak byla testována výdrž baterií. Některé části jsou zpochybnitelné, pan Chudík uvádí, že Raspberry Pi je nejvhodnější náhrada za hlavní blok, přitom se nedozvíme jiné varianty natož jejich srovnání. Úplnou nepravdou je tvrzení, že pomocí HTML a PHP nemůže uživatel komunikovat se serverem a modifikovat na něm soubory. Přesto i přes místy velmi nízkou úroveň psaného textu je z práce patrné, že student udělal množství práce při seznamování se s programovacími možnostmi Lego Mindstorms, Raspberry Pi a Brick Pi a splnil všechny body zadání. Bohužel o něco menší píle byla ukázána při dokumentaci vykonané práce a teoretické části věnoval student jen úplné minimum úsilí. Zejména s přihlédnutím k zřejmě fungujícímu řešení práce vypovídá o bakalářských schopnostech a hodnotím ji na 68 bodů, D.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 73440