SLAVOTÍNEK, J. Systém podpory akvarijních životních podmínek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Petyovský, Petr

Zadání bakalářské práce patřilo mezi obtížnější hlavně z důvodů specifického zadání, které vyžadovalo znalosti z oblasti biologie a akvaristiky. Student v průběhu řešení práce neustále tyto znalosti rozšiřoval, z čehož bylo patrné, že se tomuto oboru věnoval i nad rámec této práce. Získané znalosti prakticky využil a propojil s technickou stránkou úlohy. Výsledkem je automatizovaný systém podpory životních podmínek pro vodní floru a faunu. Práci věnoval velké množství času. V průběhu řešení práce byl jasně patrný jeho zájem o danou problematiku. Pracoval iniciativně, samostatně a své průběžné výsledky prezentoval na pravidelných konzultacích v průběhu celého studia. Všechny body zadání byly splněny. Na základě nastudovaných znalostí a student zvolil, nutné limity pro udržení životních podmínek, navrhl nutné regulované veličiny a postupy jejich měření. Výsledkem práce je zařízení, udržující požadovanou teplotu, okysličení, Ph, množství potravy a osvětlení ve vodním prostředí. Všechny požadavky student splnil a výsledky jsou uvedeny v závěrečné kapitole. Student věnoval řešení práce dostatek času, jednotlivé úkoly si vhodně rozvrhl, a proto se v závěru nedostal do časové tísně. Dosažené výsledky i formální zpracování práce jednoznačně svědčí o bakalářských schopnostech studenta. V některých ohledech splňuje tato práce dokonce kritéria kladená na práci magisterskou. Předložené práci navrhuji hodnocení: výborně - A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Honec, Peter

Cílem práce bylo navrhnout, realizovat a odzkoušet systém pro automatizovanou podporu akvarijních podmínek. V úvodu práce je detailní rozbor vybraných parametrů akvarijního ekosystému a jsou popsány způsoby udržování těchto parametrů v přípustném rozmezí. Následuje výběr řízených a regulovaných hodnot a návrh modulů, kterými se bude student v rámci BP zabývat – regulace teploty vody, řízení osvětlení, dávkování krmiva, CO2 a vzduchování. V rozboru chválím detailní přístup včetně identifikace nádrže coby tepelného systému. Následuje praktická realizace sestávající z vytvoření celého systému po stránce elektricko-mechanické i softwarové. Při realizaci BP student projevil elektrotechnické, programátorské a fyzikální dovednosti, čemuž odpovídá výsledek práce. Zadání po stránce odborné a časové hodnotím jako středně náročné, student však téma pojal tak široce, že jsem několikrát otáčel na první stranu a ověřoval si, že se opravdu jedná jen o bakalářskou práci a ne diplomovou. Student se do problematiky ponořil velmi hluboce, pravděpodobně i díky tomu, že je akvaristika jeho koníček. Práce je sestavena v logickém sledu, v souladu s platnými normami. Rozsah teoretické i praktické části odpovídá nadstandardnímu přístupu studenta k této problematice. Na str. 28 je špatný odkaz – díky této chybě je alespoň něco možné vytknout. Zadání bylo splněno, práce a její výsledky svědčí o bakalářských schopnostech studenta.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 73429