JEDINÝ, L. Využití multi-body simulačních nástrojů ve výuce předmětu Kinematika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Březina, Lukáš

Student se ve své práci zabýval tvorbou simulačních příkladů do počítačové části výuky předmětu Kinematika. Jednotlivé příklady si zvolil student samostatně. Náplň přichystaných příkladů koresponduje s výukou, kdy je při zadané rychlosti vstupního členu cílem určit kinematické veličiny (většinou pouze rychlost) koncového členu. Na práci cením zejména její komplexnost – ke každému z mechanismů je připraven základní popis, kde autor zmiňuje například i zajímavosti z historie vývoje daného mechanismu, následuje detailní kinematický rozbor úlohy, popis modelu a samotná prezentace výsledku formou grafu. V jednom z příkladů student použil základ svého modelu i pro popis dynamiky daného mechanismu a následně pro tento mechanismus navrhl řízení třemi různými způsoby. Tímto dalece přesáhl zadání práce. Práce je logicky a přehledně členěna. Jediná výtka, kterou k práci mám, se týká pravopisu a množství překlepů, což je do značné míry dáno rozhodnutím autora psát v českém jazyce, ikdyž jeho mateřský jazyk je slovenština. Student pracoval samostatně s velkou dávkou nadšení a vlastní iniciativy. Dle mého názoru je práci bez problému možné využít k výukovým účelům. Studenta doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení „A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lošák, Petr

Předkládaná bakalářská práce se zabývá simulacemi kinematických mechanizmů, které je možno použit i jako podporu výuky předmětu Kinematika. Prezentované mechanizmy vychází z reálných strojů a zařízení, například Mechanizmus psacího stroje, Lopata nakladače, Odpružení horského kola atd. Kinematické schéma mechanizmu je vždy doplněno fotografií reálného objektu a krátkým popisem, ve kterém je shrnuta podstata mechanizmu, popřípadě zmíněná historická zajímavost. Simulace jsou provedeny s programu Adams a MATLAB s nástavbou Simulink. V kapitole, kde student popisuje simulaci hnacího mechanizmu parní lokomotivy je nad rámec zadáni zpracován i popis dynamiky a proveden návrh řízení třemi různými způsoby. Jazyková úroveň • Převážná část práce je psaná v trpném rodě, občas se však objevují pasáže, které jsou psány v činném rodě. • Občas se objevují pravopisné chyby a překlepy. Grafická úroveň. • U některých obrázků (např. Obr 5.2, Obr 5.3, Obr 7.2 a některé další) je popisek na následující stránce • Některé kinematické schémata jsou orientovány zrcadlově, vzhledem k fotografii reálného objektu, což může způsobit lehké zmatení čtenáře. Celkově je práce zdařilá a s hodnocením "A" ji doporučuji jí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 68725