JANÁČ, R. Autentizace v inteligentních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Franek, Lešek

V prvním semestru student práci věnoval značné úsilí a dokázal nastudovat problematiku aplikované kryptografie a vybrat vhodné řešení pro autentizaci techniků v inteligentních sítích. V druhém semestru začal student s tvorbou praktické aplikace příliš pozdě, díky čemuž se již nepodařilo vyřešit problém s komunikací se zakoupeným tokenem. Na druhou stranu se studentovi podařilo dokončit demonstrační aplikaci bez použití tokenu. Student pracoval samostatně a spokojil se pouze s občasnou konzultací a doporučením vhodné literatury. Ocenil bych také značnou snahu vyvinutou při řešení problému s komunikací s tokenem, kdy vinou nevyřešení problému byl čas, nikoliv nedostatečné znalosti. I přesto, že se nepodařilo výsledný token zcela otestovat, se student dokázal seznámit s obtížnou problematikou kryptografie, díky čemuž byl schopen vytvořit demonstrační aplikaci bez využití tokenu. Proto práci hodnotím kladně.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Šťastný, Ladislav

Cieľom tejto práce bola voľba a overenie najvhodnejšej autentizačnej metódy pre servisných pracovníkov v prostredí inteligentných sietí. V úvode práce si študent naštudoval rozsiahlu problematiku autentizácie a kryptografie, rozobral a porovnal možné metódy autentizácie a ich výhody/nevýhody. Vytvoril demonštračnú aplikáciu, ktorá slúži pre overenie autentizačných princípov. Zvolený token (SmartCard-HSM) s podporou ECC (ECDSA) sa mu však nepodarilo sprevádzkovať, preto ako úložisko kľúča využil pevný disk. Inak je práca na dobrej technickej úrovni. Po formálnej stránke by si však práca zaslúžila väčšiu pozornosť, text obsahuje viacero preklepov, text je nekonzistentný a pôsobí hrubo. Väčšina obrázkov je v nedostatočnej kvalite a u niektorých chýbajú referencie na zdroj. Práca je prevažne písaná v 1. osobe jednotného alebo množného čísla činného rodu, pri odbornom texte by bolo však vhodnejšie použitie trpného rodu. Prácu odporúčam k obhajobe a navrhujem hodnotenie 78/C.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 73344