HONC, L. Vibrodiagnostika rotačních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Beneš, Petr

Bakalářská práce částečně navazovala na předchozí semestrální projekt a vycházela ze starší diplomové práce. Cílem práce byl návrh a realizace měřicího systému s HW firmy National Instruments pro vyvažování tuhých rotorů a ověření vhodnosti různých algoritmů zpracování signálu. Zadání vyžadovalo nastudovat problematiku měření a zpracování signálu překračující znalosti bakalářského stupně studia a naučit se programovat v prostředí LabVIEW. Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti a prokázal i odpovídající odborné znalosti při provádění potřebných měření a jejich zpracování. Pracoval velmi iniciativně a samostatně, na pravidelné konzultace chodil připraven, s konkrétními a věcnými dotazy. Během práce se nesetkal s významnými problémy, díky systematické práci měl dostatek času na provedení a vyhodnocení všech experimentů. Výsledkem je plně funkční aplikace pro vyvažování tuhé hřídele v jedné a více rovinách, která bude využita v laboratorních cvičeních předmětu MSNV.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Havránek, Zdeněk

Hlavním úkolem studenta bylo nastudovat problematiku vibrodiagnostiky točivých strojů a metody jejich vyvažování včetně průzkumu trhu komerčně dostupných vibrodiagnostických přístrojů. Na základě teoretických poznatků dále navrhnout, realizovat a prakticky ověřit měřicí systém pro vyvažování tuhých rotorů s využitím měřicího hardware firmy National Instruments. Zadání je možné hodnotit jako středně obtížné zejména s ohledem na požadavek praktické implementace vyvažovacích algoritmů v prostředí LabVIEW ve formě intuitivní obslužné aplikace pro celý měřicí systém. Student se při zpracování této práce musel seznámit nejen s teorií měření vibrací a metodami vyvažování, ale i s praktickými hardwarovými komponentami pro tato měření a vývojovým prostředím LabVIEW. Je možné konstatovat, že zadání bylo splněno v plném rozsahu. Textový dokument obsahuje 53 stran, včetně protokolu o vyvažování a fotodokumentace. Práce je dále doplněna o velmi kvalitně zpracovaný průzkum trhu vibrodiagnostických přístrojů v elektronické podobě o celkovém rozsahu 26 stran. Práci je možné rozdělit na tři hlavní části. V první části student stručně, ale přehledně popisuje problematiku měření vibrací včetně způsobů zpracování vibrodiagnostických signálů a základního dělení přístrojů pro vibrodiagnostiku. Průzkum trhu těchto přístrojů je pravděpodobně z důvodu velkého rozsahu uveden pouze v elektronické příloze práce, ale dle mého názoru mohl být základní byť komprimovaný přehled přístrojů na trhu v tištěné práci pro úplnost uveden. Následující část se věnuje teorii nevyváženosti rotorů, jeho typickému chování a metodám vyvažování a vychází z provedené literární rešerše. Je zpracována opět přehledně a doplněna o matematické i grafické vysvětlení problematiky. Třetí část práce je možné považovat výhradně za vlastní práci studenta a popisuje realizaci praktické části práce zahrnující popis měřicího pracoviště, použitých přístrojů a vlastní implementace programu pro vyvažování v prostředí LabVIEW. Popis programu pro vyvažování je zpracován velmi podrobně a poskytuje ucelenou představu a návod k použití vytvořené aplikace. Z předložené dokumentace, ověření funkčnosti na reálném modelu točivého stroje a z přiložených zdrojových kódů je zřejmé, že vytvořená aplikace je plně funkční a naplňuje požadavky zadání. Nad rámec zadání autor do aplikace implementoval i nápovědu pro umístění zkušebních hmot pro zajištění kvalitních výsledků vyvažování. Práce je po odborné i formální stránce celkově velmi kvalitně zpracována, obsahuje minimum překlepů a je bez gramatických chyb. Po grafické stránce je práce také na výborné úrovni. Seznam literatury a její citace v textu odpovídají normě. Předložená bakalářská práce tedy bez jakýchkoli pochybností prokazuje schopnost studenta pracovat na samostatném úkolu a rozsahem i obsahem splňuje požadavky na bakalářskou práci. Doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 73332