ZOUHAR, P. Možnosti určování vybraných lomových parametrů v rámci LELM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Ševčík, Martin

Pan Petr Zouhar se během řešení své bakalářské práce seznámil s klasickými i méně používanými možnostmi určování lomových parametrů, přičemž přesnost jednotlivých metod testoval pomocí metody konečných prvků ve výpočetním systému ANSYS. K tomu s výhodou využil metodu hraniční vrstvy, která umožňuje detailně studovat pole napětí a přetvoření v blízkém okolí vrcholu trhliny. Pan Zouhar přistupoval k řešení bakalářské práce velmi aktivně a zodpovědně. Kladně hodnotím snahu o rozšíření znalostí o trojdimenzionální lomové mechanice i rozsah použité literatury. Domnívám se, že pan Petr Zouhar prokázal schopnost samostatně řešit technické problémy. Předloženou práci doporučuji k přijetí jako podklad ke státní závěrečné zkoušce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hutař, Pavel

Předložená práce, která vznikla pod vedením Ing. Martina Ševčíka, PhD. si klade za cíl posoudit přesnost určení základních lomových parametrů a možnost jejich použití v trojdimenzionálních úlohách. Práce se zaměřuje logicky na vliv Poissonova čísla, které může některé lomové parametry u prostorové úlohy výrazně ovlivnit. První část práce seznamuje čtenáře se základy lomové mechaniky a metodikou stanovení faktoru intenzity napětí, hnací síly trhliny a T-napětí. V další části jsou formulovány cíle bakalářské práce a následuje její řešení. Většina numerických výpočtů je provedena na modelu modifikované hraniční vrstvy (MBLM). Ukázalo se, že pro většinu použitých metod stanovení faktoru intenzity napětí (T-napětí) stačí relativně hrubá síť v okolí kořene trhliny a lze dosáhnout přesnosti až 0,1%. Po aplikaci na prostorovou úlohu se ukázalo, že vlivem velikosti Poissonova čísla se mění nejen přesnost stanovení faktoru intenzity napětí, ale i jeho velikost. Výsledky jsou zde ale uvedeny pouze pro Poissonovo číslo 0 a 0.3 a nejsou příliš diskutovány. Také zhodnocení výsledků je spíše kvalitativní nikoli kvantitativní, jak by mohlo být usuzováno z cílů práce. Přes některé nedostatky, práce splňuje podmínky kladené na bakalářské práce a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 74444