NOVOTNÝ, V. Ověření drsnosti povrchu po frézování nástrojem s VBD doporučenými řeznými podmínkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemčík, Oskar

Autor testoval frézování oceli 11373 čelní frézou, na konvenční frézce. Jako metodu vyhodnocení zvolil drsnost povrchu a to hned několika typů. Na tématu pracoval aktivně a samostatně, vzhledem k tématu by bylo vhodné využívat častějších konzultací, především v závěrečné fázi. Pro vypracování využil znalostí získaných při studiu. Práce obsahuje všechny požadované části. Autor kromě samotných testů provedl i vyhodnocení optimální trvanlivosti z hlediska minimálních nákladů a maximální výrobnosti. Při vyhodnocování drsnosti by bylo vhodné volit více směrů měření. U určování optimálné trvanlivosti a následném přepočtu na odpovídající řeznou rychlost, dle Taylorovy závislosti, je potřeba brát do úvahy hraniční hodnoty řezných rychlostí, i to, že Taylorovu závislot není dobré aplikovat pro libovolné hodnoty (v reálu platí v nějakém rozsahu). Problematický je rovněž samotný výpočet hodnoty optimální trvanlivosti pro minimální náklady, kdy je třeba brát do úvahy počet naráz použitých destiček a počet břitů na jedné destičce. U výpočtu pro maximální výrobnost je potřeba rovněž nutné brát do úvahy dobu seřízení nástroje atd. Není mi rovněž příliš jasné, k čemu slouží orázek 26, kdy je vybrán průsečík dvou rozdílných závislostí s rozdílnými jednotkami a měřítky na svislé ose! Práci jinak hodnotím pozitivně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Fiala, Zdeněk

Předložená bakalářská práce se zabývá hodnocením kvality obrobené plochy po frézování na vybraném typu stroje. Práce je logicky dobře uspořádána. Velmi kladně hodnotím provedení experimentální části, jejíž výsledky jsou podány jasně a srozumitelně. Nemám k práci výhrady a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 70746