RUBIŠAR, V. Obrábění kompozitních materiálů pomocí robotů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Zouhar, Jan

Autor se v práci zabývá aktuální a novou technologií obrábění dílů (ořezání), pomocí průmyslových robotů. Vzhledem k těmto faktům musel vycházet pouze z dílčích zdrojů k samostatným zařízením a pracovat dle nově tvořených metod. První část práce zahrnuje rešeršní část jak robotů, tak programů sloužících pro jejich obsluhu a programování obrábění. Je zde zmíněna i technologie výroby a opracování kompozitních materiálů využitelná pro účel této práce. V praktické části se autor zaměřil na problém umístění robota a obráběcího stolu vzhledem k optimálnímu provedení ořezového programu. Zde bylo nutné se naučit pracovat se specifickým programem CAMRob a v něm provést desítky simulací a jejich vyhodnocení. Výsledný návrh byl také zrealizován. V další části je proveden návrh odsávání vzhledem k výkonu a požadavkům. V poslední části práce je provedeno ekonomické zhodnocení ruční a robotizované výroby dílu. Vzhledem k neposkytnutí a utajení některých vstupních údajů je zhodnocení provedeno na základu odhadu, ale lze jej zobecnit doplnit a plně využít jak pro firemní tak teoretické výpočty nákladů na výrobu dílů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména obráběním kompozitních materiálů pomocí robotů. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku vybraných průmyslových robotů od různých společností (KUKA, FANUC, ABB), jejich ovládáním, druhy pohonů a způsobu programování. Součástí teoretického úvodu je rovněž představení vybraných CAM programů (PowerMILL, EdgeCAM, FeatureCAM, NX CAM, Mastercam, Robotmaster, Visual Components KUKA.CAMRob., KUKAprc, IRBCAM) z hlediska obrábění na běžných CNC strojích, ale také na obrábění pomocí robotů a rozbor kompozitních materiálů, ze kterých je vyroben skelet surfovacího prkna. Praktická část práce se zabývá zejména výběrem vhodného typu držáku vřetene pomocí simulačního programu (optimální umístění robotu vůči obráběcímu stolu a výběr jedné ze čtyř variant držáků obráběcího vřetene) a návrhem odsávání pro odvod třísek z obráběcího prostoru nástroje. Součástí této problematiky je výpočet optimálního průměru hadice z hlediska výkonu odsávání a následný návrh modelu hlavice, která je připevněna společně s obráběcím vřetenem na zvolený držák. Práce je ukončena ekonomickým zhodnocením a porovnáním stávající ceny ořezu jednoho kusu skeletu surfovacího prkna s inovativním způsobem ořezu za pomoci Robotu KR 60-3 HA společnosti KUKA z různých hledisek (objem produkce, energie, opotřebení nástrojů atd.). Je zřejmé, že student věnoval zpracování diplomové práce značnou pozornost. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují drobné formální náležitosti a drobné překlepy. Při řešení diplomové práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafické závislosti. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72159