ČERVINKA, M. Aplikace systému Synco Living [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Obsahem práce je Aplikace systému Synco Living. Práce má 57 stran textu. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Jedná se o první práci využívající výukový a testovací panel firmy Siemens. Rešeršní část je právě zaměřena na popis tohoto panelu a zdokumentování jednotlivých částí panelu. Další část se věnuje ekonomickému zhodnocení použití prvků Synco Living pro regulaci vytápění u rodinného domu. Student k práci využil širokou škálu zdrojů a to zejména elektronických a interních podkladů firmy Siemens. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil všechny body zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hejčík, Jiří

Předložená bakalářská práce je zaměřena na aplikaci systému automatizace domácnosti Synco Living od firmy Siemens, kdy student posuzuje možnosti využití tohoto systému zejména za účelem snížení nákladů na vytápění. Vlastní práci student rozdělil do 9 hlavních kapitol, ve kterých postupně od úvodní kapitoly popisuje principy fungování regulátorů, druhy otopných soustav, systém Synco Living jako celek, jednotlivé komponenty systému Synco Living, možnosti komunikace jednotlivých prvků systému, návrh konfigurace pro typický rodinný dům a postup přidávání nového prvku do systému Synco Living. Poslední z hlavních kapitol je závěr, který je netradičně rozdělen do 3 podkapitol. Bohužel se student při vytváření těchto kapitol neřídil osnovou navrženou v zadání bakalářské práce a některé cíle práce tak byly splněny pouze částečně. Postrádám zejména přehled současného stavu poznání, kdy kromě termostatického ventilu nejsou v práci popsány žádné způsoby regulace otopných soustav. Za zcela zbytečnou a matoucí považuji kapitolu č. 6, věnovanou protokolu KNX. Po grafické stránce je práce na průměrné úrovni. To se však již nedá říct o stylistické úpravě, kde chybí jakékoliv popisky tabulek, některé kapitoly mají pouze jednu podkapitolu a v textu je odkazováno na neexistující obrázky (str. 20 a 21). Text práce je navíc psán velice strohým stylem, což zhoršuje jeho srozumitelnost. Ekonomické zhodnocení systému se tak dá interpretovat dvojím způsobem, přičemž jeden z výkladů je zcela chybný. I přes výše uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 72135