HOŘAVA, P. Simulace malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Michal

Student Pavel Hořava se měl ve své diplomové práci zabývat tvorbou matematického modelu malé hybridní větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem, jeho následnou validací a provedením základních experimentů. V teoretické části práce je provedeno základní seznámení s danou problematikou a jsou zde specifikovány a představeny vstupní parametry a veličiny, které jsou nutné pro simulaci modelu. V práci je také pospaný a navržený model rychlosti větru, který poskytuje část základních vstupních dat pro matematický model elektrárny. V praktické části práce je popsán a realizován matematický model větrné elektrárny v programu Matlab/Simulink. Dále je pomocí vytvořeného modelu realizováno několik základních experimentů, které slouží k validaci modelu dle výkonové charakteristiky. Pro potřeby dalších experimentů byl vytvořen, z hlediska rychlosti větru, tzv. průměrný a nadprůměrný den. Pro uvedené dny byl pak simulován výkon elektrárny a celková vyrobená energie a další. Předložená diplomová práce svým obsahem koresponduje se zadáním práce a stránkovým rozsahem odpovídá aktuálním stanoveným požadavkům. Struktura práce je přehledná a jednoznačná. Návaznost jednotlivých kapitol se jeví jako správná, jelikož kapitoly na sebe logicky navazují. V práci se vyskytují drobné netechnické formulace, stylistické a jiné nedostatky. Drobné nedostatky ovšem neovlivňují kvalitu samotné práce a formální stránka práce je dobrá. Použitá literatura je svým rozsahem pro daný typ práce dostatečná. Stejně tak jednotlivé typy literárních zdrojů jsou různorodé a svým charakterem vhodné pro potřeby technicky zaměřenou diplomovou práci. Odkazovaní se v textu na použité zdroje se jeví jako správné. Odkazy na zdroje literatury se jeví rovněž jako správné. Přístup studenta k řešení práce byl dobrý, a to s velmi dobrým vlastním přínosem a iniciativou. Dle výše uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě. Otázky? Jaká je přibližně účinnost samostatného Darrieova rotoru, resp. Savoniova rotoru?

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Student Pavel Hořava zpracoval téma: „Simulace malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem“. Úvodem práce pojednává o základním rozdělení větrných motorů. V této části oceňuji, že autor vybral nejdůležitější a práci nepřeplnil všeobecným známým textem. Konstrukce větrného motoru není příliš obvyklá. Proto je dobré, že se autor v další části věnuje jejímu popisu a vlastnostem. Přidává odvození základního vztahu pro „účinnost“ větrného motoru, tzv. Betzova zákona. Naopak musím zkritizovat, že v textu student uvádí veličiny a k nim příslušné jednotky vždy ve tvaru, např. výška h je (v m). Je to docela matoucí, zvláště když následně v grafech používá hranaté závorky pro jednotky. Model rychlosti větru je převzatý z odborné literatury. V podstatě většina informací citovaných v práci jsou čerpány z odborných zdrojů světových databází (IEEE), což zaručuje dobré výchozí materiály pro danou problematiku. Další část práce se věnuje vlastnímu návrhu matematického modelu větrného motoru v prostředí Matlab/Simulink. Zde oceňuji invenční schopnost studenta, který se přetavil do kompletního modelu. Zakomponoval i model větru s bílým šumem. Výsledky jsou validovány na skutečném vzorku, který je umístěný na střeše Ústavu elektroenergetiky. Práce působí jako celek, není nikterak nesrozumitelná a přináší i poměrně dobré invenční myšlení. Naopak vytýkám výše zmíněné formální nedostatky a testování pouze s odporovou zátěží. Studentem zmíněné tvrzení v závěru o složitosti modelování MPPT bloku, je vhodné k diskuzi, protože si myslím, že minimálně blok v Simulinku reprezentující MPPT je obsažen v knihovně SimPowerSystemu. Nicméně práci hodnotím kladně, doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 73597