DOSTÁL, M. Diagnostika vibrací mechanického původu v asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student zpracovával diplomovou práci na téma vibrace asynchronního motoru. Seznámil se s problematikou vibrací mechanického původu v elektrických strojích. Dále provedl velké množství měření průběhu vibrací na elektrickém stroji. Naměřené signály následně analyzoval. Další součástí této práce je celá řada výpočtů vibrací pomocí metody konečných prvků. Konkrétně pracoval na simulacích odskakování kuliček v ložisku. I přes to, že je tato problematika z pohledu výpočtů velmi složitá a je k dispozici velmi malé množství literatury popisující tuto problematiku, student dosáhl vcelku dobrých výsledků. Student prokázal použitelnost využití metody konečných prvků při vypočtech mechanických vibrací. Celkově student zvládl tuto rozsáhlou problematiku velmi dobře. Velmi dobře pracoval s literaturou a pravidelně docházel na konzultace.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Dostál, Lukáš

Student vypracoval diplomovou práci na téma „Diagnostika vibrací mechanického původu v asynchronním motoru“. Cílem diplomanta bylo se seznámit s problematikou vzniku a šíření vibrací v asynchronním motoru s následným zaměřením na vibrace mechanického původu. Před samotnou simulací vibrací v asynchronním motoru bylo zapotřebí nastudovat mnoho materiálů v podobě teorie, analýzy a měření vibrací včetně vyhodnocení. Jako velice zdařilou kapitolu hodnotím kapitolu č. 7, kde diplomant zdařile popsal většinu mechanických závad rotačního stroje a tak potvrdil profesionální znalost zadané problematiky. Následující dvě kapitoly se zabývají samotnou simulací mechanických vibrací motoru pomocí metody konečných prvků v zapojení při chodu naprázdno a také jako generátor (bez zapojení do sítě). Simulace jsou provedeny ve výpočetním programu ANSYS Workbench. Orientace a osvojení si prostředí tohoto programu není nikterak jednoduchá a diplomant se musel vypořádat s mnoha problémy. Jako nejkritičtější část výpočtu je zajisté vytvoření konečné sítě prvků v okolí ložiska. Zde se bylo nutné vypořádat s odskokem valivého elementu a také zohlednit styk tohoto elementu s vodící drážkou ložiska. Tuto problematiku po zjednodušení modelu ložiska diplomant zvládl, i když zvoleným zjednodušením došlo k ovlivnění výsledků. Tyto simulace jsou celosvětově v začátcích řešení a v budoucnu budou jistě dovedeny k dokonalosti. Další část diplomové práce se zabývá praktickým měření vibrací pomocí přístroje VIBXPERT II při různých stavech motoru. Bylo zde správně vysvětleno a měřením dokázáno jak velký vliv má elektromagnetická složka na samotné vibrace stroje. Po ukončení analýzy speciálním přístrojem byla správně zjištěna závada na ložisku o vnitřním průměru 20 mm. Diplomová práce má po formální stránce několik chyb (chybějící citace obrázků), ale po odborné stránce svědčí o profesionálních schopnostech studenta. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 71005