PEJCL, J. Návrh autonomního topného zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Radil, Lukáš

Student Jiří Pejcl zpracoval diplomovou práci na téma nového zdroje vytápění pro obchodně-provozní budovu. V první části se zaměřil na výpočet efektivnosti investice s rozdílnými metodami vytápění a přípravu teplé užitkové vody (TUV) pro objekt. Na základě výpočtů zvolil vhodný zdroj. Následující stať pojednává již o konkretním návrhu zapojení jednotky a o způsobech načítání dat z měřících bodů. Následuje testování již zapojeného zdroje v období topné sezóny. Student přistupoval k práci svědomitě, zúčastňoval se pravidelných konzultací. Prokázal znalost dané problematiky a bylo vidět, že práce je pro něho přínosná respektive, že oblast vytápění mu není neznámá. V práci se občas objevují nepřesnosti, které ale nijak nesnižují technickou kvalitu dokumentu. Práci hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Ptáček, Michal

Pan Jiří Pejcl měl ve své diplomové práci navrhnout systém s tepelným čerpadlem pro autonomní systém, a to včetně zhodnocení celkové bilance tohoto topného systému, resp. zhodnocení celkového přínosu tepelného čerpadla pro uvažovaný objekt. Na základě ekonomické analýzy a porovnání dob návratností několika technických variant provedl student výběr nejvhodnějšího topného zdroje pro zvolený objekt a vybral řešení - tepelné čerpadlo země/voda a elektrokotel. V praktické části práce je pro vybranou variantu proveden návrh technického řešení systému s ověřením jeho provozu, a to na základě reálného měření a a následného vyhodnocení dat. Je navrhnuto několik experimentů či testů, které slouží pro detailní ověření provozních stavů systému. Změřená data jsou přehledně zpracována a dostatečně okomentována. Stejně tak kapitola Závěr práce obsahuje jen podstatné a výstižné informace, které byly zjištěny pomocí měření na reálném systému. Diplomová práce svým obsahem koresponduje se zadáním práce a stránkovým rozsahem splňuje stanovené požadavky. Struktura práce je přehledná a jednoznačná. Návaznost jednotlivých kapitol se jeví jako správná, jelikož kapitoly na sebe logicky navazují. Vhledem ke skutečnosti, že se jedná o početně zaměřenou problematiku, bylo by vhodné, aby práce na svém začátku obsahovala kompletní seznam použitých veličiny, včetně jejich jednoznačného popisu a využívané jednotky. Kvalita některých obrázků, např. Obrázek 3-1 (str. 24), Obrázek 4-11 (str. 44), je velmi nízká a snižuje zbytečně celkový dobrý dojem z práce. Některé použité obrázky (např. Obrázek 4-4, Obrázek 4-5 aj.) lze považovat za zbytečné a šlo by je v práci postrádat, případně je umístit pouze do přílohy práce. V práci vyskytují drobné netechnické formulace, stylistické nedostatky či jiné nedostatky. Na druhou stranu lze konstatovat, že výše uvedené neovlivňují kvalitu samotné práce a formální stránka práce je dobrá. Použitá literatura je svým rozsahem pro daný typ práce dostatečná. Stejně tak jednotlivé typy literárních zdrojů jsou různorodé a svým charakterem vhodné pro potřeby této práce. Odkazovaní se v textu na použité zdroje se jeví jako správné. Odkazy na zdroje literatury se jeví rovněž jako správné. Dle výše uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 73614