DOČEKAL, M. Návrh pohonu elektrické lokomotivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Autor se v diplomové práci zabýval návrhem pohonu elektrické lokomotivy. Diplomant si téma práce sám navrhnul a zvolil. Během zimního i letního semestru pracoval na tématu velmi systematicky a iniciativně, některé problémy konzultoval osobně přímo u firem. Zvolené téma je velmi široké, kromě analýzy některých stávajících elektrických lokomotiv se diplomant velmi intenzivně věnoval návrhu bateriově napájeného pohonu pracujícího v tzv. vlečkovém režimu. Zde úspěšně navrhnul a simulací ověřil jednak napájecí akumulátor i trakční střídač, jednak výkonový měnič pro nabíjení akumulátoru. Kromě toho diplomant získal i velké zkušenosti s podrobným výpočtem trakčních sil, s problematikou adheze a interakce mezi koly a kolejnicí. V neposlední řadě zvládl i problematiku výpočtu ztrát vedením i ztrát přepínacích v trakčním měniči. Práci považuji za velmi zdařilou a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Klíma, Bohumil

Problematikou práce je posouzení možnosti instalace akumulátorů do lokomotivy pro pojezd vlakových souprav po neelektrifikovaných úsecích (vlečkách). V práci je provedena analýza pohonných systémů vybraných lokomotiv, analýza konkrétní situace využití bateriového pohonu pro vybranou trať, návrh akumulátorových skupin a návrh nabíječe. Jazykové i grafické provedení práce je kvalitní. Za vyzdvihnutí stojí vlastní obrázky, dobře číslované matematické vztahy. Hojné množství vztahů včetně dosazování ovšem ubírá vlastní návrhové práci na přehlednosti. Výsledky výpočtů v kapitolách 3, 4, 5 a 8 by bylo vhodné přehledně zpracovat do tabulek a omezit dosazování do vztahů. Mezi další formální nedostatky patří: - nevysvětlené zkratky v obr. 10. - kapitola 4.3 týkající se fotovolatických panelů na střeše lokomotivy s ohledem na výkony a energie v dané aplikaci není relevantní - na přílohy A - C není v textu práce odkaz, přílohy jsou samoúčelné Splnění bodů zadání 1 a 2 je provedeno beze zbytku a zejména kapitola 3. je zpracována velice podrobně. Bod zadání č. 3 týkající se simulace pohonu je splněn částečně. Simulován byl pouze měnič pro nabíjení akumulátorů, nikoliv pohon jako celek.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 71332