ŽŮREK, T. Řízení trojfázového sinusového zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Klíma, Bohumil

Studen v práci řešil problematiku regulace trojfázových záložních zdrojů. Daný úkol byl prováděn ve spolupráci se společností Elcom. Řešeného úkolu se zhostil velmi iniciativně a výsledky jeho práce jsou velmi erudované. V práci prokázal hluboké znalosti z výkonové elektroniky, teorie řízení a dovednosti z oblasti simulací, realizace elektronických zařízení, oživování, číslicového řízení a programování. Kromě uplatněných znalostí ze studia autor iniciativně získával a aplikoval poznatky z odborných a vědeckých prací. Práce je nadstandardně obsáhlá a věcně a uceleně prezentuje jak výsledky samotného řešení, tak vysokou odbornou erudici studenta. Dle mého názoru práce zasluhuje mimořádné ohodnocení.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Patočka, Miroslav

Autor se v diplomové práci zabývá řízením velikosti a tvaru výstupního harmonického napětí trojfázových záložních zdrojů, které jsou využívány jako umělá napájecí síť v systémech nepřerušitelného napájení. Práce je velmi podrobně zpracovaná, o celkovém rozsahu 146 stran včetně příloh. Úvodní kapitoly 1 a 2 popisují známá systémová řešení záložních zdrojů a trojfázových střídačů. V kapitole 3 diplomant vytváří matematický model trojfázového výstupního LC-filtru. Kapitoly 4, 5, 6 jsou věnovány návrhu a simulaci regulačních struktur, konkrétně kaskádní regulaci, stavové regulaci a prediktivní regulaci. V kapitolách 7 až 10 jsou jednak popsány hardwarové a softwarové prostředky mikrokontroleru TMS320F28335 a jednak provedené obvodové úpravy použitého střídače fy ELCOM. V kapitole 11 jsou uvedeny konkrétní experimentální výsledky získané při použití jednotlivých realizovaných regulačních struktur, tj. kaskádní, stavové i prediktivní. Diplomová práce je velmi kvalitní jak po stránce faktické, tak i formální. Z práce je zřejmé, že diplomant má mimořádně široké teoretické znalosti, které je navíc schopen i prakticky uplatnit při realizaci. Diplomant prokázal vynikající znalosti v oblasti teoretické elektrotechniky, výkonové elektroniky, matematiky, modelování, simulace a programování. Doporučuji, aby diplomová práce byla navržena přinejmenším na udělení Ceny děkanky.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 71245