KONCER, A. Návrh pohonu laminovacího zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Klíma, Bohumil

Autor v práci řešil pohon laminovacího zařízení s pohony pro odvíjení a navíjení fólií. Samotný úkol zpracovával jako brigádník ve společnosti SIEMENS jako komerční zakázku. Student se během řešení naučil používat automatizační prvky SIEMENS pro reálné aplikace v technologických procesech (metodiku dimenzování pohonů, návrh regulačních struktur, vizualizaci a parametrizaci procesů pomocí uživatelských panelů a další). V práci rovněž uplatnil znalosti z oblasti regulace, pohonů a výkonové elektroniky získané během dosavadního studia. Výsledkem je kromě vlastní diplomové práce úspěšně předaná komplexní zakázka. Na řešení úkolů se student podílel aktivně a samostatně. Komunikace s vedoucím práce byla zcela bezproblémová. Vlastní práci zpracoval rovněž pečlivě a výsledky jsou kvalitně prezentovány.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Červinka, Dalibor

Diplomová práce řeší návrh pohonu laminovacího automatu, s využitím automatizačních prvků firmy Siemens. V počátečních kapitolách jsou rozebrány metody zjišťování tahu laminovaných pásů a metody určení průměrů svitků. Dále jsou zevrubně představeny použité komponenty pohonů a je provedeno jejich dimenzování pro danou aplikaci. V závěru práce je detailně popsán způsob jejich nastavování a jsou prezentovány naměřené grafy dokomentující správnou funkci celého systému. Jelikož je většina textu úzce soustředěna na konkrétní průmyslové komponenty a jejich nastavení, je pro oponenta (který ani nemůže mít v této oblasti dostatečný přehled) těžké objektivně posoudit, zdali bylo při realizaci stroje postupováno optimálním způsobem. Jelikož však výsledný stroj plní funkce dle zadání, není důvod domnívat se, že se někde vyskytuje podstatná chyba. Formální stránku práce lze hodnotit jako velmi pěknou. Čitelnosti grafů v závěru práce by však prospělo, kdyby byly vytištěny se světlým, nikoli černým pozadím. Celý dokument je psán věcně a přehledně, práce působí dojmem, že autor přesně ví co dělá a umí to též dobře vysvětlit.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 71247