VINKLER, S. Zvyšování účinnosti třífázových asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Ondřej

Diplomant zpracoval aktuální téma zvyšování účinnosti 3f asynchronních motorů. Využíval pravidelných konzultací a samostatně plnil zadané úkoly. Navrhl úpravy a provedl výpočty a simulace řady variant motoru. Dosažené výsledky ověřil na několika laboratorních vzorcích. S ohledem na rozsah provedených prací, zadání více než splnil.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Ondrůšek, Čestmír

Diplomová práce se zabývá aktuální tématikou zvyšování účinnosti třífázových asynchronních motorů. Práce je rozdělena do šesti kapitol a má včetně příloh 67 stran. Cíle práce jsou jasně formulované a spočívají v analýze ztrát asynchronního stroje měřením, výpočtem a simulací konkrétního asynchronního motoru. Součástí práce je rovněž návrh opatření ke zvýšení účinnosti. Měření probíhalo podle normy EN60034-2-1. V práci bylo provedeno srovnání velikostí jednotlivých ztrát a výsledné účinnosti stroje z parametrů vypočtených analyticky zjednodušeným výpočtem a z analýzy pomocí programu RMxprt. Výsledky jsou přehledně uvedeny v tabulkách s komentáři na konci příslušné kapitoly včetně vyhodnocení v závěru diplomové práce. Třetí kapitola je věnována opatřením ke zvýšení účinnosti. Diplomant analyzoval dvouvrstvé vinutí se zkráceným krokem, změnu tvaru drážky statoru , změnu počtu tyčí rotorového vinutí, změnu materiálu magnetického obvodu a změnu materiálu rotorových tyčí. Dále doporučuje změnu výkonu ventilátoru pro snížení mechanických ztrát. Uvádí, že tepelná bezpečnost je příliš velká. Já se domnívám, že příliš velká není. Je nutné si uvědomit i toleranci při dodržování technologických postupů. Připomínky k práci: 1) Výpočet podle vztahu (1.15) není dobře 2) Při prvním měření byl chybně nastaven elektronický mikroohmetr a s nesprávně získanými hodnotami odporu se, podle mého názoru zbytečně, opakovaně pracovalo a porovnávalo se správným měřením. 3) Porovnání ztrát na grafech na str. 55 by bylo vhodné doplnit porovnáním v procentech. Závěr: Práce je psána přehledně, má výbornou grafickou úpravu, minimum překlepů a velmi dobře se čte. Diplomant provedl velké množství měření, analytických a simulačních výpočtů. Výsledky jsou správně vyhodnoceny a je provedeno porovnání. Zadání práce bylo beze zbytku splněno. Práce splňuje všechny náležitosti na diplomové práce, doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 71112