KONÍČEK, P. Diagnostika vibrací elektromagnetického původu v asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student zpracovával diplomovou práci na téma vibrace asynchronního motoru. Seznámil se s problematikou vibrací elektromagnetického původu v elektrických strojích. Dále provedl velké množství měření průběhu vibrací na elektrickém stroji s různým napájením. Naměřené signály následně analyzoval. Další součástí této práce je celá řada výpočtů elektromagnetického pole a vibrací pomocí metody konečných prvků. Student prokázal použitelnost využití metody konečných prvků při vypočtech mechanických vibrací z elektromagnetického zdroje. Celkově student zvládl tuto rozsáhlou problematiku velmi dobře. Velmi dobře pracoval s literaturou a pravidelně docházel na konzultace.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Dostál, Lukáš

Student vypracoval diplomovou práci na téma „Diagnostika vibrací elektromagnetického původu v asynchronním motoru“. Cílem diplomanta bylo se seznámit s problematikou vzniku a šíření vibrací v asynchronním motoru s následným zaměřením na vibrace elektromagnetického původu. Před samotnou simulací vibrací v asynchronním motoru bylo zapotřebí nastudovat mnoho materiálů v podobě teorie, analýzy a měření vibrací včetně vyhodnocení. Praktické měření vibrací bylo provedeno na 3f motoru LENZA o výkonu 1,5 kW na kmitočtu 50 Hz. Jestliže výrobce dovoloval připojení motoru na zdroj o kmitočtu 60 Hz, mohlo dojít k eliminaci zkreslení měření vibrací, od vibrací okolí, v zapnutém stavu, jak je patrno z grafu č. 3 a 4). Vibrace diplomant vyhodnotil nejen pro nezatížený motor, ale i pro postupné zatížení až do hodnoty 11,3 Nm. Pokud by došlo k deformaci napájecího napětí, analýza vibrací je přiložena též. Předposlední kapitola se zabývá samotnou simulací elektromagnetických vibrací motoru pomocí metody konečných prvků. Před samotnou simulací vibrací bylo potřeba získat výpočet rozložení magnetického pole stroje v programu Ansoft Maxwell. Získané podklady se následně importovaly do výpočetního programu ANSYS Workbench, kde již proběhl samotný výpočet vibrací. Orientace a osvojení si prostředí těchto programů není nikterak jednoduchá a diplomant se musel vypořádat s mnoha problémy, které však zvládl. Diplomová práce má po formální stránce několik chyb, ale po odborné stránce svědčí o profesionálních schopnostech studenta. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 71003