ELIÁŠ, J. Identifikace změny textury povrchu vybraných materiálů metodou akustické emise [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mazal, Pavel

Bakalářská práce je zaměřena na další rozšíření možností využití snímání signálu akustické emise v technické praxi. Akustická emise přináší novou kvalitu do řady oblastí diagnostiky konstrukcí a zařízení. Cílem bylo experimentálně prokázat možnost aplikace metody AE také v oblasti hodnocení stupně opotřebení vzájemně se pohybujících povrchů kovových těles. Výsledky prokázaly změny úrovně signálu v závislosti na drsnosti povrchu. Práce tvoří úvodní studii problematiky a výsledky budou využity pro další výzkum v této oblasti. Bakalářská práce prokazuje schopnost autora samostatně řešit experimentální úlohy a na základě získaných výsledků odvodit obecněji platné závěry. Student zcela splnil zadání práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bumbálek, Bohumil

Posuzovaná bakalářská práce ukazuje dobře koncipovaný postup řešení zadaného problému, který vychází z cílů zadání a možností a využití experimentální techniky a rovněž rozvoje zavádění nových měřících postupů pro řízení jakosti výroby.Tyto nové požadavky se projevují v metrologii a měřící technice. Důležitým směrem v hodnocení jakosti výrobků je hledání takových charakteristik, které dokáží předvídat, jak se bude chovat součást ve své funkci. Proto vznikl požadavek chápat a řídit vztah mezi jakostí povrchu a funkčními požadavky na tuto plochu. Student zvolil při řešení tohoto problému vliv drsnosti povrchu součásti na její funkci. Velmi dobře je zpracovaná část týkající se podstaty vzniku nového povrchu a vzniku provozních poruch, únavy, vzniku a šíření poruch. Tyto změny probíhají jako deformace zakončené lomem. Funkční povrchy a jejich vlastnosti mají proto stále větší význam. Jsou proto hledány nové způsoby hodnocení povrchové vrstvy. Taková je i metoda akustické emise, která je založena na principu odposlechu akustické aktivity procesů probíhajících v materiálu při plastické deformaci. Tyto změny jsou detekovány metodou akustické emise. Výhodou této metody je kontinuální sledování sledovaných procesů. Nevýhodou je to, že příčiny vzniku akustického signálu jsou ovlivňovány řadou faktorů, které zatím nejsou známy. Student ve své bakalářské práci rozebral fyzikální podstatu a definoval, kdy dochází ke zdrojům akustické emise. Experimentální část bakalářské práce je výborným doplňkem předchozí analýzy vlivu drsnosti povrchu na akustickou emisi. Pro hodnocení experimentů byly zkoušeny vzorky ze šedé litiny a bronzu. Jako protikus zvolil diplomant ocelovou tyč, která měla funkční plochy opracovány s různou drsností povrchu. Výsledky experimentů jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů. Bakalářská práce prokázala, že její řešitel má dobré předpoklady řešit složité technické problémy s využitím moderní měřící techniky a že dokáže získané poznatky zpracovat v přehledné formě pro praktické využití v provozech. Všechny zadané úkoly a cíle práce byly naplněny. Na základě uvedeného doporučuji BP k obhajobě a hodnotím ji známkou "A" - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 68666