ČEPICA, V. Pevnostní kontrola stromečkového závěsu turbínového kola leteckého motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Chromek, Lukáš

Hlavním cílem bakalářské práce bylo provést pevnostní výpočet stromečkového závěsu turbínového kola pomocí známých analytických vztahů, dále pomocí výpočetního software ANSYS Workbench a konečně srovnání výsledků dosažených pomocí dvou výše uvedených přístupů. Student všechny úkoly bezezbytku splnil. Na začátku práce student definoval cíle práce a sestavil systém podstatných veličin, ve kterém dopodrobna rozebral všechny podstatné vlivy, které je potřeba při výpočtovém modelování zvážit. Dále navázal teoretickou kapitolou, kde stručně popsal letecké motory, axiální turbíny a konečně samotný stromečkový závěs. Před samotným výpočtem připojil i úvod do metody konečných prvků. Analytický výpočet byl proveden za pomoci známých vztahů, doplněn byl přehlednými obrázky. Ke stanovení vlivu koncentrátoru byl vytvořen pomocí výpočet. Další kapitola se věnuje numerickému výpočtu, který chronologicky kopíruje výpočet v ANSYSu. Na závěr student oba přístupy vzájemně porovnal a pokusil se vysvětlit odchylky. Práce je logicky členěná a má velice dobrou jazykovou i grafickou úroveň. Zdroje jsou poctivě citovány. Autor si během její tvorby musel osvojit práci s výpočetním programem ANSYS WB a filozofii konečných prvků obecně a dále práci s parametrickým CAD systémem Inventor, který použil k úpravě modelu geometrie. Obojí dalece přesahují rámec bakalářského studia. Student k práci přistupoval iniciativně, zodpovědně a nedopustil se žádných významnějších chyb. Vzhledem k výše uvedenému hodnotím práci známkou A a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Svoboda, Miroslav

Pan Vojtěch Čepica se ve své bakalářské práci zhostil praktického problému, který je běžně řešen v oblasti leteckého a energetického průmyslu. Jeho úkolem bylo provést základní pevnostní kontrolu stromečkového závěsu turbínového kola, pomocí analytického a numerického výpočtu. Po formální stránce je předkládána práce zpracována logicky a přehledně. Z grafického hlediska postrádám pouze příslušné souřadné systémy, zobrazené v obrázcích. Z popisu okrajových podmínek pomocné numerické úlohy (na straně 34) není totiž na první pohled jasné, v jakých směrech bylo posuvům zamezeno. Dále se domnívám, že práce by mohla být lépe stylisticky formulována. Přesto pan Čepica splnil všechny požadavky a cíle na něj kladené. V přiměřeně obsáhlé práci provedl známými metodami výpočty, které v závěru uspokojivě vyhodnotil a porovnal. Nepochybuji o tom, že při řešení úlohy získal cenné zkušenosti především s výpočtovým programem ANSYS Workbench, který je nad rámec bakalářského studia. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým hodnocením A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 70988