BEZDĚK, A. Návrh 3D modelu ucha kuchyňského hrnce a jeho možná realizace výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem výroby náhradního dílu ucha kuchyňského hrnce, jehož originál byl v minulosti po pádu na zem trvale poškozen. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou a rozborem aditivních materiálů včetně jejich vhodnosti pro použití v gastronomickém průmyslu. Součástí práce je vytvoření 3D modelu ucha kuchyňského hrnce (počítačové modelování v parametrickém CAD programu Autodesk Inventor, kontrola výstupních dat) a jeho výroba pomocí aditivní technologie Rapid Prototyping (metoda Fused Deposition Modeling – 3D tiskárna uPrint). Praktická část práce se zabývá prototypovou výrobou reálných odlitků ucha kuchyňského hrnce odlitých ze speciální dvousložkové pryskyřice. Výsledné prototypové odlitky byly odlity do silikonové formy, která byla vyrobena s využitím vakuového licího systému. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojeno s rozborem a porovnáním obou navržených variant výroby. Student získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích a na různých školních pracovištích. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal z odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení bakalářské práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že student splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jaroš, Aleš

Bakalářská práce je zaměřena na výrobu ucha kuchyňského hrnce pomocí technologie Rapid Prototyping (metoda FDM) z termoplastu ABSplus. Práce je rozdělena do pěti kapitol, ve kterých je podrobně popsána konstrukce 3D modelu v programu Autodesk Inventor, dále popis technologie FDM, charakteristika a rozbor použitých materiálů. Po zhodnocení funkčnosti vytištěného modelu z materiálu ABSplus byla zvolena další technologie pro výrobu prototypů a to technologie přesného lití. Poslední kapitolou je technicko-ekonomické zhodnocení které ukazuje, od kolika kusů je vhodná metoda FDM a metoda přesného lití do silikonové formy. V práci se vyskytuje několik chyb, především se jedná o čárky v souvětích. Součástí práce je několik příloh, které popisují mechanické vlastnosti a doporučené použití použitých materiálů. Bakalářská práce je na vysoké technické úrovni a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72183