ČAMPULOVÁ, M. Statistické modelování znečištění ovzduší prašným aerosolem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Michálek, Jaroslav

Ve své práci diplomantka nejdříve popsala metody matematické statistiky (lineární regresní model, metodu hlavních komponent, faktorovou analýzu a její robustní verzi). Tyto metody pak důsledně využila při určení zdrojů PM1 aerosolů a k predikci jejich koncentrace. Na práci pracovala samostatně a se zájmem, výsledky své práce přednesla na dvou mezinárodních konferencích doma a v zahraničí a uveřejnila ve sborníku vedeném v databazi Scopus. Cíle práce splnila, použité metody jsou moderní, samostatně zpracovala robustní verzi faktorové analýzy a použila ji ke stanovení emisních zdrojů PM1 aerosolů. Zvlášť oceńuji schopnost diplomantky pro aplikace. I když zpracovávaná data byla malého rozsahu a neumožnila v plné míře použití některých dílčích metod, dokázala se s tímto problémem dobře vyrovnat. Výsledky jsou bezprostředně využitelné v praxi, svědčí o tom i jejich publikování, práce je dobře logicky uspořádaná, grafická a stylistická úprava jsou na vysoké úrovni. Diplomantka byla schopna samostaně vyhledat potřebnou statistickou literaturu, bez problémů ji prostudovala a pomocí softwareového produktu R vytvořila algoritmy pro počítačovou implementaci jednotlivých metod. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Karpíšek, Zdeněk

Diplomantka splnila v plném rozsahu zadání diplomové práce. Řešení problémů není rutinní a vyžadovalo nastudování a zvládnutí i takových vícerozměrných statistických metod, které nejsou součástí předmětů oboru Matematické inženýrství. Přitom některé z těchto metod jsou k dispozici pouze v časopisecké formě. Jejich popis i aplikace na konkrétních datových souborech jsou na výborné úrovni. Získané výsledky jsou cenné, aplikabilní a využitelné v predikci znečištění ovzduší i v dalších obdobích a jiných nežli popisovaných lokalitách. Text práce obsahuje vcelku nevýznamné množství překlepů a formulačních nepřesností, které byly pravděpodobně způsobeny koncentrací popisu metod získaných z literárních zdrojů. V přehledu literatury chybí často ISBN a ISSN, a práci by prospěla větší velikost prezentovaných obrázků. Diplomová práce má však celkově výbornou úroveň a cenné je také to, že diplomantka je spoluautorkou několika článků z dané problematiky. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 68811