NOVÁK, T. Konstrukční návrh motorizované polohovací osy pro reflektor Laser Tracer [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Knobloch, Josef

Předkládaná bakalářská práce se zabývá návrhem polohovací osy, která bude využita při měření přesnosti svislých strojů. V úvodní části student provedl rešerši v aktuálně dostupných komerčních variantách pohybových os a uvedl teorii k základním konstrukčním uzlům. V hlavní části popsal a provedl návrh pohybové osy a závěrem uvedl finanční zhodnocení. Student přistupoval k úkolu velmi aktivně. Práce je velmi zdařilá po obsahové i formální stránce a splnila veškeré požadavky zadání. Proto ji DOPORUČUJI k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šubrt, Kamil

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem motorizované polohovací osy pro reflektor měřících zařízení Laser Tracer. V první části práce autor provedl rešerši komerčních lineárních os a dále jsou popsány teoretické vlastnosti valivých a kluzných lineárních posuvů. Zpracování této čási mohlo být vzhledem k plánovanému návrhu širší a zahrnovat širší portfolio produktů, především v různých cenových kategoriích. Druhá část se zabývá konstrukčním návrhem, která je rozdělená na mechanickou a řídící část. Autor sám prohlašuje, že řídící část je uvedená pouze pro doplnění a také je pouze nastíněno možné řešení napájení a řízení motoru včetně komunikace. Hlavní částí konstrukčního návrhu je tak mechanická část, jejíž zpracování ale považuji za poměrně slabé. Za velmi špatně zpracovanou část považuji výchozí požadavky na konstrukční návrh a prostudování pracovního prostředí polohovací osy. Formální zpracování práce je na dobré úrovni, pouze lze vytknout špatnou kvalitu většiny obrázků. Předkládaná práce splnila ve většině částech zadání a doporučuji ji k obhajobě při zodpovězení doplňujících otázek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 71937