HONZÁK, J. Hodnocení finanční situace podniku a jeho zajištění informačním systémem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Jakubcová, Marie

Hlavním cílem bakalářské práce bylo navrhnout opatření ke zlepšení finanční situace vybraného podniku. Tetno cíl byl splněn. Výstupem bakalářské práce je studentem vytořený program pro výpočet vybraných ukazatelů finanční analýzy, který je možné použít jako podpůrný nástroj pro hodnocení finanční situace podniku. Otázky: 1) Bude navržený program využívaný pracovníky analyzované společnosti pro hodnocení finanční situace podniku? Jsou v této společnosti osoby způsobilé pro jeho obsluhu? 2) Jak byste eliminoval rizika spojená s případnou nežádoucí modifikací navrženého spredsheetu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň navrhované části E
Přínos a praktické využití návrhu E
Iniciativa a samostatnost při zpracování B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Splnění cíle a rozsahu zadání D
Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) B
Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Novotná, Veronika

Přesto, že v cílech práce je uvedeno, že bude provedeno posouzení informačního systému, jakákoliv analýza v práci zcela chybí. Není zde taktéž zdůvodněno, proč bylo zvoleno řešení formou vlastního vývoje, na místo použití na trhu dostupného, existujícího software. Návrhy a doporučení jsou velmi jednostranné, student vůbec nezohledňuje vzájemnou závislost mezi ukazateli (např. doporučení ohledně zásob). Velká část kapitoly "Návrhy na zlepšení" je vedena pouze v obecné rovině a obsahuje pasáže, patřící spíše do teoretického shrnutí. Vzhledem k obecnému charakteru těchto doporučení jsou jejich přínosy minimální. Programové řešení zvolené autorem je použitelné pro analýzu zvoleného období, jakákoliv změna by vyžadovala zásah do kódu, což je pro běžného uživatele poněkud obtížné. Řešení tedy není příliš přínosné pro praxi. V práci jsou časté pravopisné chyby, mnohé věty jsou nesrozumitelné. Autor uvádí nevhodná slovní spojení, např. "naprogramovat v programu MS Excel", "výpočty jsou realizované skrze program Microsoft Visual Basic..." (str.8), "software by měl zajišťovat případné skladové nedostatky" (str.58), "skladní karta"(str.58)...

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování D
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce E
Úrověň zpracování diplomové práce (originalita, zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) D
Obtížnost a správnost řešení E
Přínos a praktické využití návrhu E
Odborná jazyková úrověň C
Písemná a grafická úprava B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 40668