VIČAR, O. Systém napájení s vysokou účinností pro mobilní zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Brna, Jaroslav Rakušan, ENERGOKLASTR, Slavkov u

"Diplomová práce se zabývá návrhem napájecích zdrojů pro napájení zařízení pomocí baterie. Student měl v rámci práce navrhnout a sestrojit celkem 5 napájecích zdrojů (3V3,5V,12V, 7-30V a zdroj proudu 0-3A/5Vmax.). V rámci zadání byl kladen důraz na vysokou účinnost a kvalitu návrhu napájecích zdrojů. Na základě průběžných konzultací a prostudování diplomové práce musím konstatovat, že student splnil zadání v celém jeho rozsahu. Během tvorby diplomové práce student řešil aktivně veškeré otázky týkající se návrhu i konstrukce. Pravidelně jsme byli v kontaktu a to především ze studentovy iniciativy. Spolupráci tedy hodnotím také velmi pozitivně. Práce byla dokončena v pořádku, nejen zhotovením daných napájecích zdrojů, ale i detailním proměřením jejich vlastností. Díky tomu student také velmi dobře vyladil chod zdroje tak, že účinnost dosahuje v některých případech až vynikajících 97%. V práci je jasně vidět, ze kterých zdrojů student čerpal informace. Student má dobrou znalost anglického jazyka, takže mu nebylo překážkou využívání cizojazyčné literatury, což je pro technika v dnešní době nezbytné. Díky tomu měl možnost vybrat a nastudovat si moderní součástky, díky kterým sestavil profesionální napájecí zdroje, využívající moderní poznatky z oblasti konstrukce napájecích zdrojů. Závěrem bych rád shrnul, že student k práci přistupoval zodpovědně a profesionálně. Splnil všechny body zadání a dokonce některé parametry jeho obvodů jsou i nad rámec původního zadání. Při řešení student předvedl jak svoje znalosti, kreativitu i organizační schopnosti. Práci hodnotím jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Kledrowetz, Vilém

Uvedená práce zabývající se systémem napájení s vysokou účinností je velmi pěkně sepsána na 88 stranách. Práce je logicky členěna včetně podrobného popisu funkce každého uvedeného obvodu. Praktická část obsahuje spoustu výpočtů s komentáři včetně nároků na dílčí součástky. Je zřejmé, že se student velmi dobře orientuje v dané problematice. V práci mi jen chybí srovnání s dostupnými systémy. Zadání bylo splněno. Navrhuji hodnocení A/98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 74266