KONÍČEK, C. Návrh a realizace akustické kamery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Fujcik, Lukáš

Cílem diplomové práce bylo navrhnout a realizovat akustickou kameru s využitím obvodu FPGA. Akustická kamera má sloužit k lokalizaci zvuku v prostoru. Student ve své práci popisuje teoretické principy lokalizace akustických zdrojů s využitím mikrofonního pole. V rámci diplomové práce student provedl podrobnou analýzu zpracování zvuku v prostředí Matlab. Následně v práci podrobně popisuje samotný návrh a realizaci akustické kamery. Byly navrženy dvě verze akustické kamery, první pro lokalizaci jednoho zdroje zvuku a druhá pro lokalizaci vícenásobných zdrojů zvuku. K snímání zpracování zvukového signálu byly použity mikrofony typu MEMS s označením ADMP421. Velice kladně hodnotím, že došlo ke zdárné fyzické realizaci a nezůstalo pouze u teoretických výsledků. Student často ve své práci popisuje, že využití násobiček v návrhu akustické kamery není vhodné kvůli jejich velikosti a náročnosti návrhu. Oceňuji snahu studenta vyhnout se využití násobiček, nicméně zvolený obvod FPGA Spartan-3 obsahuje hardwarové násobičky, které mohly být při návrhu použity. Odborná úroveň diplomové práce je na velmi slušné úrovni. Logická struktura diplomové práce a návaznost jednotlivých kapitol je také na dobré úrovni. Formální stránka předkládané práce je už na slabší úrovni. Zde bych poznamenal, že psaný text by vyžadoval výraznější revizi. Text by potřeboval značně upravit, některé myšlenky jsou bohužel popsány nesrozumitelně a v některých případech jsou zavádějící jako v případě popisu CIC filtru. Kdo je znalý problematiky text pochopí, nicméně nezasvěcení čtenáři mohou věc pochopit nesprávně. Rovněž kvalita některých obrázku je na velmi slabé úrovni a vyžadovaly by úpravu. Z práce je ovšem znatelné, že je student podrobně obeznámen s danou problematikou. Student efektivně využil dostupnou literaturu a získané znalosti použil pro zdárné dokončení diplomové práce. Cíle práce se podařilo splnit. Na základě uvedených faktů navrhuji hodnocení diplomové práce stupněm B/81.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Pristach, Marián

Cílem diplomové práce byl návrh a realizace akustické kamery. Hlavní funkce systému spočívá v určení polohy zdroje zvuku s využitím pole mikrofonů. Práce je rozdělena na dvě části. V první části byl realizován návrh akustické kamery s využitím analýzy časového posunu mezi signály ze dvou mikrofonů. Druhá část práce popisuje návrh složitější architektury, která využívá analýzu tvarování přijímací charakteristiky a měla by umožňovat detekci více zdrojů zvuku. Textová část práce je přehledně rozdělena na teoretickou část a praktickou část, která popisuje návrh a realizaci dvou typů akustické kamery. Formální stránka práce obsahuje řadu nedostatků jako používání neodborných výrazů, schematických značek, které nesplňují normu (obr. 2.9, 2.11) nebo nesprávné technické pojmy (tab. 2.4, 2.6). Práce po odborné stránce obsahuje několik závažnějších chyb. U popisu CIC filtru (kap. 2.1.2) obsahuje nepřesný popis zrcadlení signálu (aliasing) při decimaci signálu. Na více místech práce je zmíněno, že násobičky není vhodné používat, protože zabírají velkou plochu, avšak se nebere v úvahu, že obvody FPGA mají na čipu integrované hardwarové násobičky, které odstraňují tento problém. V práci by mohl být podrobněji popsán způsob implementace tvarovače DAS (kap. 2.2.3) místo popisu implementace aritmetických operací násobení a výpočtu odmocniny, které ve výsledku nejsou použity. Taktéž z popisu tvarovače DAS není možné odvodit, jakým způsobem byla navržena náhledová tabulka, která realizuje funkci popsanou rovnicí 2.3. V práci také chybí podrobnější popis verifikace navržených systémů a jejich bloků. Práci doporučuji k obhajobě a na základě uvedených informací hodnotím stupněm dobře (70b).

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 74248