STANĚK, V. Vlastnosti aprotických elektrolytů pro lithno-iontové akumulátory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

V souladu se schváleným zadáním diplomové práce se pan Staněk věnoval problematice aprotických rozpouštědel a elektrolytů pro lithno-iontové akumulátory. Po rozboru aktuálního stavu řešené problematiky, charakterizaci jednotlivých složek rozpouštědel a základních fyzikálních veličin, včetně přehledu metod jejich měření navazuje praktická část. V průběhu semestru trávil diplomant hodně času přípravou vzorků v chemické laboratoři, následně využil experimentální vybavení k diagnostice elektrických a reologických vlastností kapalin, jehož nastavení a nezbytné funkce se po úvodním zaučení zvládl samostatně využívat. Kromě laboratorní činnosti, student pravidelně přicházel na týdenní konzultace v rámci kterých jsme debatovali nad teoretickou náplní práce, dosavadním postupem, dosaženými výsledky a dalším směřováním. Formální zpracování práce je na velmi dobré úrovní. Přes velký počet realizovaných měření a z nich vytvořených grafických závislostí bych vyzvedl jejich precizní grafickou úpravu, včetně příslušného matematického popisu. Současně upozorňuji, že lze v práci také najít drobné nedostatky ve stylizaci vět a ostatních drobnostech, které zásadně nesnižují její výslednou kvalitu a mohou se v pracích obdobného rozsahu vyskytnout. K sepsání práce využil student 36 literárních zdrojů, které citoval v souladu s příslušnou ČSN normou. V rámci uvedeného seznamu lze spatřit i rovnoměrnou diverzifikaci jednotlivých druhů: návody k přístrojům, webové stránky, z kterých byly převzaty některé obrázky, diplomové práce z předchozích let a rovněž i články ze zahraničních a impaktovaných časopisů. Dosažené výsledky v podobě elektrických a reologických vlastností rozpouštědel a elektrolytů o různém složení jsou cenné a plně zapadnou do oblasti dlouhodobého výzkumu lithno-iontových akumulátorů, kterému se na Ústavu elektrotechnologie věnujeme. Jako vedoucí práce nemám žádné zásadní připomínky a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Máca, Josef

Pan Bc. Vladimír Staněk se ve své práci zabývá stanovením relativní permitivity směsí rozpouštědel a stanovením hustoty a dynamické viskozity elektrolytů, připravených z daných rozpouštědel. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí teoretické a praktické. Teoretická část je napsána přehledně a systematicky, i když se vyskytne i občasné opakování informací. V teoretické části mě však zarazil značný nepoměr zpracování, který byl věnován jednotlivým měřeným veličinám. Zatímco viskozitě je věnováno několik stránek včetně popisu metod měření, které ani nejsou použity v praktické části tak pro popis hustoty včetně metod měření najdeme pouze pár odstavců. Na stránce 37 je mylně uveden bod tuhnutí propylen karbonátu 48,8 °C který by měl být -55 °C. Praktická část obsahuje značné množství dat, které jsou kvalitně zpracovány a interpretovány. Naměřena data poskytují velkou základnu pro charakterizaci směsí rozpouštědel a elektrolytů obsahující dimethyl sulfon jako složku pro zvýšení bezpečnosti. Rozsah dat odpovídá požadavkům na diplomovou práci. Ohledně nedostatků z hlediska technického textu musím zmínit hlavně neočíslované nadpisy kapitol, chybějící odkazy na obrázky převážně v teoretické části nebo odkaz na kapitolu, která se v práci nenachází (str. 18). Zmíněné nedostatky nesnižují vědecký přínos diplomové práce v oblasti elektrolytů pro lithno - iontové akumulátory a diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 74232