SIEBER, L. Návrh frameworku pro automatické testování webových stránek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Zadání diplomové práce pana Siebera bylo připraveno s jeho podporou a s přihlédnutím nabytých znalostí a zkušeností z bakalářského studijního programu i současného profesního zaměření. Z pohledu obsahové stránky teoretické i praktické části závěrečné práce diplomant naplnil všechny její body zadání a při zpracování vhodně zúročil nabyté znalosti z technické praxe při výkonu svého povolání. Na základě předchozích zkušeností se studenty kombinované formy studia jsem se z počátku trochu obával o průběh zpracování, ale pan Sieber mě rychle přesvědčil o pravém opaku. Svou pracovní činnost skloubil s vypracováním diplomové práce na výbornou a její rozsah i úroveň zpracování plně respektuje požadavky kladené na tento druh vysokoškolské práce. Diplomant své kroky názorně popsal a vysvětlil přímo na daném či analogicky přeneseném příkladu tak, že jsou pochopitelné i pro průměrně vzdělaného nezainteresovaného člověka, disponujícího alespoň částečnými programátorskými základy. V průběhu akademického roku jsem byl s diplomantem převážně v emailovém kontaktu a v nepravidelných intervalech jsme oba našli společný čas i na osobní setkání na půdě Ústavu elektrotechnologie VUT-FEKT. Z pohledu odborného vedení jsem studentovi zajišťoval spíše pedagogickou podporu, neboť s ohledem na profesní znalost a zaměstnání v daném oboru měl pan Sieber vždy konkrétní představu o dalším postupu a směřování práce i případném návrhu a řešení vyskytnuvších se problémů. Typografickou a stylistickou stránku práce jsem se studentem řešil převážně pouze pomocí emailové komunikace v podobě elektronické podoby práce, který není pro mě nejvhodnější formou, a proto se v práci vyskytují drobné nedostatky tohoto charakteru s občas vloudivší se gramatickou chybou. Z literárních zdrojů, které jsou citovány v kapitole Bibliografie, jsou nejhojněji zastoupeny návody, programátorské příručky a internetové zdroje, což je vzhledem k povaze práce logické.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šteffan, Pavel

Student Bc. Lukáš Sieber vypracoval diplomovou práci na téma „Návrh frameworku pro automatické testování webových stránek“. Práce na první pohled působí rozsáhlým dojmem a mimo úvod a závěr je členěna do velkého počtu čtrnácti kapitol. Třináct kapitol je věnováno teoretickému úvodu, některé kapitoly jsou velmi krátké a obsahově téměř zbytečné. Ve čtrnácté kapitole by měla přijít praktická realizace, které je ale popsána velmi povrchně a nedostatečně. I samotný závěr práce je plný rozporů, kdy v prvním odstavci student píše „Cílem práce bylo vytvoření nástroje …, který umožní svěřit tvorbu testovacích scénářů i lidem, kteří NEMAJÍ hluboké znalosti programování.“, a v posledním odstavci je věta o „nutné dostupnosti kvalifikovaných pracovníků, kteří mohou implementovat jakoukoli funkcionalitu …“. Vzhledem k tomu, že pro práci byly použity volně šiřitelné komponenty, musí být i výsledek volně šiřitelný, bylo by tedy vhodné do práce zařadit mnohem podrobnější popis navržených komponent. Zvolený styl textu práce je v některých částech hodně nezvyklý např. „ ….kapitola nás mohla zahltit informacemi …“, „…bylo by čistou pošetilostí…“, tento styl odpovídá spíše nějakému internetovému blogu, než diplomové práci. Student při práci využíval dostupnou literaturu v anglickém i českém jazyce, kterou v práci náležitě cituje. Navržené řešení je přínosné, bohužel by si zasloužilo mnohem podrobnější rozbor, naopak teoretická část, která popisuje naprosté základy, by šla výrazně zkrátit. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 74298