ROLKO, M. Grafický kontrolér pro obvody FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pristach, Marián

Cílem diplomové práce byl návrh a implementace grafického kontroléru do obvodu FPGA. Grafický kontrolér měl umožňovat vykreslování základních geometrických objektů, manipulaci s obsahem paměti a vykreslování textu. Textová část práce je přehledně rozdělena na části popisující teorii, vlastní návrh systému a jeho implementaci do obvodu FPGA v jazyce VHDL. Formální stránka práce je na uspokojivé úrovni, v práci se vyskytují jen drobné nedostatky jako je různý styl použitých tabulek nebo gramatické chyby. Praktická část práce je na odpovídající odborné úrovni. Student v rámci řešení diplomové práce navrhl grafický kontrolér, který splňuje požadavky uvedené v zadání práce. Oproti zadání práce neobsahuje vzorový příklad s procesorem z důvodu výsledné velikosti systému, který se do zvoleného FPGA nevešel. Namísto procesoru byly vytvořeny speciální generátory příkazů, které nahrazují procesor. Z odborného hlediska by v práci mohly být některé části podrobněji rozepsány, jako např. tabulka 3.3, kde chybí bitové šířky jednotlivých částí registrů. Taktéž součástí práce by mohl být příklad, který by prezentoval vykreslování dynamicky se měnícího obsahu na monitoru s využitím akceleračních funkcí (součástí práce jsou jen statické testovací obrazce uvedené v příloze). Práci doporučuji k obhajobě a na základě uvedených informací hodnotím stupněm velmi dobře (82b).

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Bohrn, Marek

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem a realizací obvodu grafického řadiče řízeného mikroprocesorem. K odborné stránce práce mám několik výhrad. Obvod řadiče je řízen pomocí sběrnice CLB (Codasip Local Bus). Předpokládám, že se jedná o proprietární sběrnici společnosti Codasip Ltd., což měl autor v práci uvést včetně důvodu použití této sběrnice a do literatury uvést odkaz na specifikaci. V textu je na několika místech uvedena absence obvodu RAMDAC na použité vývojové desce. Tento fakt je uváděn jako důvod proč není možné plně verifikovat funkci navrženého obvodu. Grafický řadič, ale není navržen pro práci s barevnou paletou a absence tohoto obvodu není odůvodněním pro absenci verifikace např. pomocí rezistorového převodníku DA. Verifikace s použitím řídicího mikroprocesoru, která je uvedna v zadání práce, také zcela chybí. Funkce kopírování metodou BitBLT není implementována, i když je popsána v teoretické části práce a obvod obsahuje registry pro její řízení. Absenci této funkce autor odůvodňuje tím, že se jedná o nepovinnou rozšiřující funkci nad rámec zadání, a že bude implementována dodatečně. V práci není uvedeno kdy a proč bude implementována až dodatečně. Po formální stránce je text práce na velmi nízké úrovni. Terminologie není jednotná a často i nesprávně použitá. Úprava tabulek není jednotná, např. tabulky na straně 10. Z tabulky 3.3 není možné zjistit velikost operandů uložených v registrech. Kvalita obrázků je velmi nízká a názvy signálů ve schématech jsou špatně čitelné. Práce obsahuje také značné množství překlepů a gramtických chyb a věty se špatným slovosledem. Navržený obvod je funkční a zadání je z velké části splněno. Samotný rozsah diplomové práce, by dle mého názoru, mohl být větší a zpracování doprovodné dokumentace pečlivější. Celkově hodnotím práci stupněm D s počtem bodů 67.

Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 74369