MIČKA, J. Zpracování měření mechanických charakteristik kovových materiálů při monotónním zatěžování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Horníková, Jana

Student se zabýval zpracováním měření mechanických charakteristik kovových materiálů při namáhání tahem a krutem. Zpracoval teorii týkající se dané problematiky a účastnil se i experimentálních zkoušek. Z dat získaných z experimentů sestavil závislost mezi zatížením a deformací a vyjádřil materiálové charakteristiky zkoušeného materiálu. K porovnání záznamů použil Studentův t-test a zhodnotil provedené experimenty. Tento popsaný postup má obecnou platnost a bude využíván při dalších experimentech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vojtek, Tomáš

V první části práce je přehledně zpracovaná rešerše, z níž je patrné, že student umí dobře pracovat s odbornou literaturou a že porozuměl daným oblastem z oborů pružnosti a pevnosti, zkoušení materiálů a statistického zpracování. Tyto znalosti také použil v druhé části práce, kde vyhodnotil mechanické charakteristiky daného materiálu na základě dat z reálných zkoušek tahem a krutem. Za největší přínos práce považuji, že student vyhodnotil krutovou zkoušku, která je jen velmi vzácně studována a popisována v literatuře a má zcela mimořádný charakter i v odborné vědecké společnosti. Provedené podpůrné výpočty k této zkoušce dokazují schopnost studenta aplikovat matematické výpočty na fyzikální problém, a to včetně integrálního počtu. Student zde prokázal také schopnost práce s experimentálními daty a zpracovat odborný text, včetně kvalitní úpravy rovnic, tabulek a grafů. To vše dalo této obsáhlé bakalářské práci vysokou kvalitu. Je potřeba zmínit i drobné nedostatky, které však nesnižují celkovou úroveň práce. Úvod je zaměřen jen na uvedení do oboru, ale chybí uvedení do samotné práce, zejména zmínění cílů práce. Dále není zřejmý přechod od rešeršní části k části praktické, především názvy kapitol 7 a 8 neodpovídají tomu, že jde o popis skutečných provedených zkoušek a jejich vyhodnocení. Celkově hodnotím práci jako výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 71988