SVOBODOVÁ, H. Vyjadřování přesnosti měřidel a měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernikář, Jiří

Přesnost výroby je v současné době nanejvýš aktuální problém. Výroba musí přesnost nejen zajistit běžně v mikrometrech, často i více, ale měřidla a kontrolní prostředky musí garantovat s dostatečnou jistotou, že dané přesnosti bylo dosaženo. Měřidla a kontrolní prostředky musí být až 20x přesnější než je výrobní tolerance. Definování parametrů přesnosti měření představuje problém, který byl již řešen mnoha pracemi výzkumného charakteru. Základem pro vyhodnocování charakteristik přesnosti měření je soubor výsledků měření provedených za definovaných podmínek, které se vyhodnocují pomocí metod matematické statistiky. Dnes platný mezinárodní slovník termínů v metrologii VIM 3/ 2007 definuje jednotlivé parametry přesnosti velmi obsáhle a podrobně. Oproti dřívějším vydání tohoto slovníku je zpracován univerzálně tak, aby vyhovoval pro definici přesnosti nejen pro obory strojírenské, ale i chemické, medicínské a jiné. Zavádí řadu nových termínů, které se ve strojírenské metrologii dosud nepoužívaly. Pro současné metrology je tento rozsáhlý text (91stran) těžko pochopitelný a tudíž i použitelný. Práce přepisuje tento slovník do tvaru podstatně srozumitelnějšího, doplněného o grafické vyjádření, které je pro praktikující metrology použitelnější.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Koška, Petr

Cílem bakalářské práce byla rešerše pojmu přesnost měření, tzn. návrh srozumitelného systému hodnocení přesnosti měření a měřidel vycházející z mezinárodního slovníku VIM3. V bakalářské práci jsou uvedeny pojmy vztahující se k přesnosti měřidel a měření a jejich definice vycházející z mezinárodního slovníku VIM3. Je proveden pokus o rozbor těchto definic s vysvětlením pojmů, občas s drobnými nepřesnostmi. Práce obsahuje 4 přílohy s praktickou ukázkou některých výpočtů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71033