MIKUŠKA, M. Střídač pro trojfázový motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Knobloch, Jan

Diplomant se v práci zabývá návrhem univerzálního trojfázového střídače pro pohony. K řešení přistupoval samostatně a přitom využil moderní postupy a prostředky. Sám realizoval řídicí i silové obvody a programoval firmware měniče. Z formálního hlediska je však možné vytknout řadu nedostatků, jichž se diplomant dopustil a které místy způsobují špatnou čitelnost textu. Přes uvedené nedostatky je práce po věcné stránce v pořádku, diplomant splnil zadání a nutno vyzdvihnout, že si osvojil řadu technických řešení.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Červinka, Dalibor

Práce se zabývá pokusným návrhem univerzálního měniče pro různé typy motorů. První, možná až příliš obsáhlá část obsahuje všeobecně známé popisy a rovnice asynchronního stroje, synchronního stroje a EC motoru. V další části je provedno dimenzovéní silové části měniče a též popis elektronických obvodů řídicí části. V závěru je popsána struktura řídicího software. Práce je velmi stručná, některé podstatné části měniče jsou z nepochopitelných důvodů téměř bez komentáře, jako například obvody PFC. Popis řidicího software též není příliš přehledný, mnohem lepší by bylo použít vývojové diagramy. Z textu práce je na první pohled vidět, že byl psán na poslední chvíli, protože není příliš vzhledně formátován a navíc obsahuje mnoho formálních chyb. Z těch nejviditelnějších lze uvést: Strana 15, rovnice 2.6 je uvedena špatně, patrně chybí nějaké závorky. Závorky by bylo pro přehlednost vhodné použít i u všech rovnic s maticemi. Strana 22, řádek 8: "V tomto případě tu úplně abstinuje třecí kontakt" Na mnoha místech jsou v textu i rovnicích špatně formátovány indexy. Popisky tabulek i rovnice obsahují různé typy fontů. U některých oscilogramů nejsou navzájem rozlišeny jednotlivé průběhy. Navzdory této kritice je nutno vyzdvihnout mimořádný rozsah diplomantem zvládnuté problematiky, nutné k oživení podobného zařízení. Je vidět, že rozsah prací na tomto projektu byl patrně značný. Je jen velká škoda, že po věcné stránce velmi dobrá úroveň této diplomové práce je snížena jejím nedbalým zpracováním.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 71027