HRTÁŇ, M. Pomocné vinutí pro napájení napěťového regulátoru synchronního generátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Ondřej

Student řešil téma z průmyslové praxe a to návrh pomocného vinutí. Využíval pravidelných konzultací a postupně plnil zadané úkoly. Navržené vinutí realizoval a ověřil na generátoru o výkonu 950 kVA. Zadání splnil v požadovaném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Hájek, Vítězslav

Diplomová práce studenta Michala Hrtáně je obsáhlá (79 stran včetně příloh) a zabý vá se zajímavou oblastí řešení, spojenou s průmyslovou praxí. práce je rozdělena do čtyř kapitol, včetně závěru. K tomu přistupuje pět příloh, obsahujících výsledky výpočtů, měření, magnetizační charakteristiky a schéma zapojení cívek pomocného vinutí. K první, úvodní části práce nemám prakticky žádné připomínky, snad jen v části 1.5 (Vinutí .........) na str.26 uvádí autor práce, že největší průměr vodiče v případě vsypávaného vinutí nepřesahuje 1,8 mm. Podle mých zkušeností i takový průměr vodiče se špatně technologicky zpracovává. Nejvhodnější je použití průměru 1mm (např. 1,08) a paralelní vodiče. Druhá část obsahuje návrh pomocného vinutí. Mimo jiné je zde uveden výpočet charakteristiky naprázdno a zvažováno plnění drážek. Zajímavě je řešena aproximace magnetizační křivky materiálu - toho se týká jedna z otázek. Stejná situace je v případě proudového zatížení vodiče pomocného vinutí - opět je to obsahem jedné z otázek. Výpočet charakteristiky naprázdno pomocí MKP vychází velmi dobře, je témě shodný s analytickým výpočtem. Třetí kapitola stručně nazvaná "Zkoušení" obsahuje postup a výsledky měření. Tady je důležité porovnání výsledků výpočtu a měření - v grafické formě je to reprezentováno obr. 3-12 na str. 71. Výsledky jsou až překvapivě shodné s výpočty, odchylky se vyskytují především v oblasti kolena křivek ale jsou nepodstatné. Celkově působí práce velmi dobrým dojmem, je vypracována pečlivě a podrobně. má velmi dobrou grafickou i textovou úroveň (pravopisné chyby jsem nenašel). Diplomovou práci studenta Michala Hrtáně mohu tedy doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 76787