BRAGINA, T. Návrh laditelného kmitočtového filtru 2. řádu se spínanými kapacitory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokop, Roman

Cílem práce bylo udělat stručnou studii pro nalezení optimální topologie pro realizaci kmitočtového filtru se spínanými kapacitory, zejména s ohledem na samostatnou přeladitelnost jednotlivých parametrů filtru (Zejména mezního kmitočtu) a na jejím základě provést návrh obvodu v prostředí Cadence. Studentka již v průběhu semestrálního projektu zpracovala základní teoretickou část, kde se zabývala obecnou a poměrně komplexní strukturou spínaného filtru 2. řádu. Bohužel část volby topologie není rozpracována zcela podrobně pro výběr optimálního zapojení. Dále již provedla návrh a simulaci obvodů v prostředí Cadence, což způsobilo jisté zpoždění v postupu prací, neboť z důvodu nespojitých obvodů byla nucena nastudovat práci s méně běžným pokročilým simulátorem SpectreRF, jakož i s celým navrhovým systémem jako takovým. Na závěr provedla i několik simulací s ohledem na výrobní rozptyl parametrů použitých prvků (Corner analysis), aby se ukázala největší výhoda tohoto typu obvodů, tj. malý vliv rozptylu parametrů. Zřejmě i proto práci dokončovala spíše v časovém tlaku a neměla zřejmě jako cizinka dostatek času na řádnou jazykovou korekturu. I přes málo rozpracovanou část výběru optimální topologie a poměrně malý rozsah výsledné práce, avšak s ohledem na jistý jazykový handicap bych navrhoval hodnocení D / 60

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Kledrowetz, Vilém

Cílem této práce bylo navrhnout laditelný kmitočtový filtr se spínanými kapacitory (SC). Součástí zadání bylo také naleznout optimální topologii filtru a stanovit požadavky na analogové bloky. Pro práci byla vybrána topologie Sallen - Key s jediným zdůvodněním, že je nejpoužívanější. Studentka v rámci své diplomové práce navrhla jednoduchý filtr náhradou dvou odporů (v typickém zapojení filtru Sallen - Key 2. řádu) spínanými kapacitory a pomocí několika simulací ověřila jeho přeladitelnost a základní funkčnost. Praktická část práce je na velmi nízké odborné úrovni. Parametry OZ nejsou specifikovány, je pouze konstatováno, že OZ v literatuře [12] splňuje tyto požadavky. V kapitole 3.3 je rozebrán návrh spínače a jeho nevýhody, které je nutno kompenzovat. Autorka zmiňuje, mimo jiné, injekci náboje a představuje použití „dummy“ spínače, který však nepoužila (obr. 3.17). V závěru je napsáno „bylo potřeba odstranit hodně problémů“ spojených s technikou SC, avšak nebyla použitá žádná z běžně používaných technik - dummy spínače, plně diferenční zapojení, vzorkování spodní elektrody atd. Dále v závěru je v seznamu nevýhod techniky SC jako první uvedeno „složitost simulace, protože je nutné používat PAC a PSS analýzy“, což za nevýhodu techniky SC nepovažuji. Na obr. 4.3 jsou výstupní signály, kdy jdou vidět krátké překmity způsobené nepřekrývajícími se řídicími hodinovými signály. Autorka tento problémy vyřešila nevhodně - přidáním pasivního RC filtru za výstup aktivního filtru. Formální stránka obsahuje několik nedostatků - osamocené souhlásky a samohlásky na konci řádků, chybí mezery mezi číslem a jednotkou, napětí je označováno V, desetinná tečka místo čárky. Úroveň práce snižuje špatná čeština - skloňování, použité výrazy atd. Předkládaná diplomová práce nesplňuje požadavky kladené na diplomovou práci. Na základě uvedených připomínek nedoporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm F.

Navrhovaná známka
F
Body
45

Otázky

eVSKP id 74234