JAHN, M. Dielektrické vlastnosti kapalných izolantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Špinka, Jiří

Diplomová byla zaměřena na problematiku dielektrických vlastností vody a olejů. Diplomant navrhl měřicí metodu, proměřil různé vzorky vody i olejů a měření vyhodnotil. Svým obsahem a zaměřením je předkládaná práce náročná a zadání je splněno. Pan Jahn během řešení pracoval velice aktivně, řešení průběžně konzultoval s vedoucím práce, na konzultace byl připraven. Práce byla dokončena v dostatečném předstihu a její definitivní obsah dostatečně a včas konzultován. S literaturou pracoval zcela samostatně, využíval vhodné prameny, ve kterých se orientoval s přehledem a výborně je ve své práci využil. Práce po formální i odborné stránce splňuje požadavky na diplomovou práci, diplomant prokázal inženýrské myšlení a schopnost samostatné práce. Doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Starý, Jiří

Diplomant rozdělil práci do 8 kapitol. Po krátkém úvodu se v teoretickém rozboru zabýval kapalnými dielektriky a jejich elektrickými i neelektrickými vlastnostmi. Podrobně zpracoval charakteristiky, vlastnosti a kategorizoval rozdělení vod i elektroizolačních olejů. V praktické části se diplomant zabýval elektrodovými systémy a porovnáním jejich vlastností, dále měřícím pracovištěm a postupem měření i otázkami čištění elektrodových systémů. Diplomant provedl rozsáhlá porovnávací měření transformátorových olejů a vod čistých i pitných z hlediska teplotních i frekvenčních závislostí relativních permitivit i ztrátových činitelů. Podrobně se soustředil i na elektrické vodivosti, pH i na proměření Cole-Coleho diagramů. Získaná data diplomant pečlivě a přehledně rozčlenil a zpracoval do grafických závislostí. V kapitole 8 se diplomant soustředil na podrobné shrnutí a porovnání vlastností vod a transformátorových olejů grafickou i tabulkovou formou. Diplomant zpracoval diplomovou práci přehledně, pečlivě a výstižně. Diplomant podrobně rozebral zadanou problematiku a je zřejmé, že se v zadané problematice velmi dobře orientuje. Grafická úroveň práce je na velmi dobré úrovni a názorně doplňuje rozebíranou problematiku. Literatura byla použita a je citována v dostatečné míře. V práci se vyskytuje minimální množství překlepů. K práci mám dvě připomínky: - rozsah práce – 142 stran výrazně přesahuje obvyklá doporučení - diplomant mohl podrobněji diskutovat dosažené výsledky. Celkově lze hodnotit práci jako obsahově přínosnou a inspirativní. Diplomant prokázal inženýrské myšlení a komplexní přístup k řešenému problému. Diplomant splnil zadání v plném rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 74397