NOVÁK, P. Konstrukce klimatické komory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frýza, Josef

Předložená práce se zabývá návrhem konstrukce klimatické komory jako doplňku pro dvě tribologická laboratorní zařízení. Student v rešeršní části práce popsal typy klimatických komor a zařízení pro úpravu vzduchu včetně fyzikálních principů jejich funkce. V konstrukční části je řešen výběr jednotlivých funkčních prvků komory a jejich uspořádání s ohledem na jednoduchost a výslednou cenu klimatického zařízení. Zvláště oceňuji výpočty potřebných výkonů prvků komory a výpočty tepelných ztrát. Na druhou stranu jsou v práci drobné formální a stylistické chyby, které ale výrazně nesnižují kvalitu práce. Celkově práci hodnotím jako velmi zdařilou. Práce vyhovuje všem náležitostem bakalářské práce a její cíle byly splněny, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šperka, Petr

Bakalářská práce pojednává o konstrukci klimatické komory s regulací teploty a vlhkosti vzduchu pro laboratorní testy na tribologických simulátorech. Kladně hodnotím rešerši, výpočty při návrhu prvků, vlastní přínos a celkovou obsahovou kvalitu a vyváženost. Připomínku mám k výpočtu tepelných ztrát, kdy nejsou uvažovány ztráty vedením tepla vanou laboratorních zařízení, pro které je jednotka navrhována. Navržený aktivní chladič pro chlazení teplé strany Peltierova článku nemusí být dostatečný. Zvolené řešení je sice schopno uchladit až 120 W, ale otázkou je při jakém teplotním spádu? V navržené konstrukci je pro zajištění požadované funkce nutné ochlazovat Peltierův článek na nízkou teplotu a proto výkon aktivního chlazení nemusí být dostatečný. I přes tyto připomínky cíle práce byly splněny a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 71326