ČÍPEK, P. Konstrukce zařízení pro buzení vibrací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frýza, Josef

Student ve své bakalářské práci řeší konstrukční návrh modulu pro buzení vibrací, které působí ve směru osy zkušebního vzorku za jeho současné rotace. Motivací k řešení je rozšíření simulovaných kontaktních podmínek na laboratorním zařízení a jejich přiblížení k podmínkách v reálných strojních uzlech. V rešeršní části student popisuje jednotlivé typy zařízení pro buzení vibrací spolu s jejich účelem použití a provozními parametry. Následně po konzultacích volí vhodnou variantu budiče a posuzuje konstrukční uzly modulu s ohledem na funkčnost a finanční náklady. Kladně hodnotím jednoduchost montáže a demontáže modulu na laboratorní zařízení včetně snadné výměny jeho funkčních dílů, a možnost změny jeho pozice pro lepší ekonomické využití kontaktního povrchu disku. Také oceňuji vytvoření výrobních výkresů všech součástí modulu, i když byl požadován pouze výkres sestavení. Bohužel úroveň práce snižuje poměrně obecná rešeršní část, kde bych uvítal podrobnější studii funkčních principů buzení vibrací, a omezené výpočty bez hlubšího rozboru odezvy navrženého modulu například pomocí MKP analýzy. Také některé výkresy postrádají geometrické i rozměrové tolerance. Dále se v textu práce občas vyskytují překlepy, chybějící citace a logické nesouvislosti. I přes výše uvedené výtky je celková práce na dobré úrovni, splňuje vytyčené cíle a obsahuje všechny náležitosti bakalářské práce, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šperka, Petr

Bakalářská práce se věnuje konstrukci budiče vibrací pro laboratorní tribometr typu kulička na disku. Úkolem navrhovaného zařízení je vyvodit mezi kontaktními tělesy příčné vibrace kolmé na směr valení. Tyto vibrace jsou dle návrhu vyvíjeny na otáčející se kuličku mechanickým způsobem pomocí excentru. Kladnou stránkou konstrukce je technické řešení, které minimalizuje pohybující se hmoty. Dle mého názoru by však odhad dynamických sil a další důležité parametry měli být uvedeny v úvodní části textu a sloužit jako podklad pro výběr výsledného způsobu buzení. Celkově je text práce obsahově nevyvážený, rešeršní část často odbíhá k nepodstatným informacím a princip některých způsobů buzení vibrací nebyl vysvětlen. Některá tvrzení jsou nesprávná nebo nepodložená. Technické výkresy obsahují chyby a naopak postrádají geometrické a někdy i rozměrové tolerance. Navržené zařízení splňuje parametry definované v zadání, a proto cíle práce byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 71324