SMOKOŇ, P. Návrh opatření pro plnění emisních limitů u kotle bloku 210 MW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Diplomová práce Bc. Smokoně se zabývá opatřeními pro snižování emisí oxidů dusíku a na ně navazující přepočet kotle s určením optimálního umístění vstřiku NH3 a katalyzátoru. Ze zpracování je patrná poctivost vypracování. Student pracoval na práci aktivně a samostatně a využíval častých konzultací, závěry z těchto konzultací byl schopen zapracovat do dalšího postupu výpočtu. Práce má potřebné náležitosti, slušnou grafickou úroveň. Práce splňuje zadání v celém rozsahu a práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ing.Ondřej Nechvátal

Student přistupoval při zpracování práce zodpovědně, po vymezení možností jednotlivých řešení logicky přizpůsobil jednotlivé kroky i metodiku přístupu pro dosažení cílů práce. Jednotlivé možnosti a návrhy pravidelně konzultoval a připomínky postupně zapracovával. Rady a doporučení akceptoval a následně je i vhodně aplikoval. Kladně hodnotím zapracování hlavních nedostatků předmětného kotle před rekonstrukcí a popis možných metod řešení denitrifikace společně s uvedením jejich výhod a nevýhod, či případných omezení. Na základě stávající koncepce předmětného kotle včetně jeho nedostatků zvolil student metodu katalytické redukce SCR zejména s ohledem na plnění žádaných technických parametrů. Zvolení této metody bylo klíčové pro dosažení žádaných cílů a technických parametrů. Otázka možné kombinace navržené metody SCR s částečnou primární metodou, rozsah, podmínky a důsledky využití takovéto kombinace zmíněny či hodnoceny nebyly. Stěžejní úkol pro aplikaci SCR katalyzátoru, tedy zajištění pracovních teplot modifikací tlakových částí kotle, byl úspěšný a byl ověřen tepelně-hydraulickým výpočtem. Navržené úpravy ekonomizéru, vytvoření volného prostoru pro katalytické vrstvy a celková koncepce úprav II.tahu byla provedena vhodně a navržené úpravy byly opodstatněné a jeví se jako proveditelné. Navržená koncepce řešení II.tahu je zobrazena a přiložena na výkrese, pro utvoření představy o rozsahu a náročnosti úprav v II.tahu by bylo vhodné doplnit výkres původní koncepce před vlastní rekonstrukcí. Student si při zpracování diplomové práce rozšířil znalosti získané studiem daného oboru a vlastní práce odpovídá svým obsahem, řešením i požadavkům a je hodnocena jako velmi dobrá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71296