ŠUMŠAL, Z. Návrh a realizace bionické konstrukce robotického hada [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Krejsa, Jiří

Pan Šumšal se ve své práci zabývá návrhem a výrobou mechanické konstrukce robotického hada. V rešeršní části práce je velmi důkladně rozebrán způsob pohybu živých hadů, který má význam především pro oblast řízení vyvinuté konstrukce, je však důležitý i pro návrh mechaniky. V této fázi bylo provedeno i pozorování a záznam pohybu skutečného hada v definovaném prostředí. Jádro práce představují dva návrhy konstrukce, dotažené do výroby pomocí vlastním úsilím sestavené 3D tiskárny. V závěru je poněkud stručně uvedeno srovnání obou konstrukcí, které by mělo být více akcentováno během obhajoby práce. Cíle práce se podařilo beze zbytku naplnit. Pan Šumšal pracoval s velkým nasazením, zodpovědně a samostatně. Jeho práci hodnotím jako výbornou a po zodpovězení otázek oponenta doporučuji mu udělit titul bakalář.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ripel, Tomáš

Pan Šumšal se v bakalářské práci zabývá vývojem mechanické konstrukce robotu simulujícího pohyb hada. Jako hlavní výhodu tohoto mechanismu uvádí lepší vlastnosti pohybu v nepřístupném terénu, nebo např. aplikaci pro armádní účely s odkazem na monitoring okolí. V rešerši je detailně popsán pohyb hada rozdělený do několika režimů v závislosti na druhu povrchu. Výsledky této rešerše jsou konfrontovány s vlastní studií pohybu živého plaza. Hlavní část práce je zaměřena zejména na konstrukci včetně technologie výroby jednotlivých součástí. Student dokonce sestavil 3D tiskárnu pro výrobu hlavních komponent rámu zařízení, které je navrženo a zrealizováno ve dvou provedeních. V části zabývající se návrhem postrádám přímočařejší návaznost výsledků rešerše na konkrétní řešení koncepce mechanismu. V závěru chybí detailnější porovnání dvou verzí vyhotovených robotů a zhodnocení efektivity zvolené robotické koncepce v porovnání s jinými mobilními zařízeními, jak podobných (hadovitých) konstrukcí, tak tradičních robotických platforem. Pozitivně hodnotím velký objem odvedené práce nad rámec zadání (např. technologie výroby dílců) stejně jako přehlednost a strukturovanost. Přes malé nedostatky uvedené výše hodnotím práci jako přínosnou a obsáhlou, splňující požadovaný rozsah a vytyčené cíle. Doporučuji k obhajobě a hodnotím „B – velmi dobře“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 71195