LEITMAN, V. Identifikace a detekce poruch na FV systému – provozní měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mastný, Petr

Předložená práce se zabývá identifikací poruch na FV systémech. V teoretické části práce byl popsán princip funkce FV článku a definovány podmínky pro provozování FV systémů (zapojení, typy instalací, možnosti využití). Tato část práce odpovídá standardům kladeným na bakalářskou práci. V praktické části práce autor realizoval provozní měření na jednoduchém experimentální FV systému. Samotný systém měření a zapojení jednotlivých měřících přístrojů navrhoval student samostatně s následnou kontrolou zapojení. V rámci práce byla oproti zadání navíc provedena analýza modulového invertoru, který byl v systému použit. Předložená analýza systému je provedena v souladu se zadáním, ale připomínku mám k použitému souboru analyzovaných dat - pro analýzu měl být použit celý datový soubor získaný z měření na systému (vysvětlete). Jako poslední krok bylo provedeno IR měření na panelu, která jasně ilustruje možnosti rychlé detekce prouch na FV panelech. Z popisu IR měření však není zřejmé jak bylo pracováno s emisivitou panelu a zda je vhodné realizovat měření z přední či zadní strany panelu (okomentujte v rozpravě k práci). Prácí hodnotím jako dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Morávek, Jan

Bakalářská práce předložená panem Leitmanem se zabývá problematikou identifikace a detekce poruch na FV systémech s využitím provozního měření. Teoretická část práce se zabývá rozborem defektů u FV panelů a definicí parametrů potřebných k diagnostice. Tato část je zpracována v adekvátním rozsahu. Praktická část bakalářské práce se zaměřuje na provozní měření FV panelu připojeného na modulární střídač. Je provedeno třídenní kontinuální měření. Bohužel je vyhodnocen pouze první den, u kterého nejsou naměřená data kompletní. Výstupem z měření jsou převážně grafické závislosti. Chybí ukázka naměřených dat. Není tak jasné s jakou vzorkovací frekvencí bylo měření provedeno. Dále byla provedena diagnostika panelu s pomocí infrakamery. Zde mám připomínku k měřené teplotě panelu. V práci není zmínka o nastavení emisivity, lze tak těžko posoudit, zda je naměřená hodnota správná. Celkově však práci hodnotím pozitivně, splnila všechny body zadání, po formální stránce je v pořádku, lze však vytknout kvalitu některých obrázku. Autor v práci prokazuje orientaci v řešené problematice.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 73537