HANAČÍK, R. Expozice epoxidových pryskyřic ve ztížených klimatických podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Náplň diplomové práce plně nekoresponduje se zadáním vycházející částečně z požadavků společnosti ABB, s.r.o. resp. některé části zadání nejsou v práci obsaženy. Rovněž skladba diplomové práce a uspořádání kapitol je trochu atypické; po teoretické části následuje závěr, v rámci kterého je jen lehce diskutováno obecné vyhodnocení dosažených výsledků bez matematického aparátu. Práci uzavírá 40 stránek grafů s naměřenými a vypočítanými průběhy časových závislostí vnitřních odporů, resp. rezistivit. Z osobního pohledu mi to přijde, jakoby se diplomant řídil známým rčením „Jeden obrázek vydá za tisíc slov“. Přestože jsem se s diplomantem vídal v průběhu celého semestru v laboratoři a diskutovali jsme podmínky experimentu, vhodnost nastavení přístrojového vybavení apod., výsledná úroveň práce mě nemile překvapila (i přesto, že jsem všem svým studentům dával za vzor vybrané diplomové práce z předchozích let). Z pohledu hodnocení vedoucího práce mohu s čistým svědomím konstatovat, že student experimentální části věnoval velmi mnoho času, neboť sledování navlhavosti a analýza klimatických činitelů (vlhkost a teplota) jsou dlouhodobé procesy. Totéž platí i u měření časových závislostí absorpčních charakteristik na souboru různých druhů epoxidových hmot. Bohužel zůstalo z větší části jen u těchto naměřených výsledků, bez dalšího vyhodnocení. Výsledná práce mi byla poslána s mnoha přiloženými soubory tabulkového procesoru MS Excel elektronicky krátce před termínem odevzdání, na což jsem již nestačil reagovat a osobní setkání již nebylo možné, neboť jsem byl zaneprázdněn ostatními pedagogickými a vědeckými aktivitami. Při zpracování diplomové práce diplomant využil značného množství literárních zdrojů, které autor řádně citoval, v souladu s příslušnou ČSN normou, v závěrečné kapitole. Při bližším pohledu se ale jedná o neověřený resp. nerecenzovaný materiál, který pochází ve všech případech z Internetu. Z uvedeného důvodu má text v některých částech populárně-naučný charakter.

Navrhovaná známka
E
Body
52

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Cílem předložené diplomové práce je studium vlivu klimatických činitelů na vybrané vlastnosti epoxidových pryskyřic, používaných jako zalévací hmoty. Práce je sepsána v rozsahu 34 stran, včetně seznamu použité literatury, a je doplněna 46 stranami příloh shrnujících grafické výstupy předloženého projektu. Veškeré bibliografické citace jsou převzaty z internetu. Diplomant rozdělil svoji práci do sedmi kapitol, které jsou doplněny úvodem do studované problematiky a jednostránkovým závěrem, který je jedinou interpretací výsledků experimentální částí práce. Jednotlivé kapitoly charakterizují makromolekulární látky, popisují elektroizolační zalévací hmoty, věnují se epoxidovým pryskyřicím, jejich historii, výrobě a vlastnostem a shrnují přehled klimatických činitelů, jako teplota, vlhkost, záření a další. Diplomová práce neuvádí princip žádné z diagnostických metod, které byly v rámci experimentů používány. V souladu se zadáním závěrečné vysokoškolské práce měla být prostudována podstata takových metod, jak ve stejnosměrném, tak střídavém elektrickém poli. Experimentálně získaná data jsou vyhodnocena formou grafických závislostí, zobrazujících absorpční charakteristiky, a z nich určených časových závislostí vnitřního odporu, resp. vnitřní rezistivity pro dva druhy zalévací hmoty a vybrané kombinace teploty a relativní vlhkosti jako působících degradačních činitelů. Slovní vyhodnocení je provedeno v rámci závěru, jedná se ale spíše o popis obrázků, chybí jakákoliv matematická i fyzikální interpretace, přestože podle zadání závěrečné práce měla být provedena. Experiment také nevykazuje měření vlastností, předložených hmot, ve střídavém elektrickém poli (například složek komplexní permitivity apod.) tak, jak bylo požadováno v zadání diplomové práce. Předložená práce, její teoretická část, je sepsána přehledně a pečlivě. Úroveň grafického vyhodnocení experimentální části práce snižuje nejednotné zobrazení a v některých případech velký počet křivek v jednom obrázku, což snižuje jeho přehlednost. Práce vykazuje některé formální nedostatky, např. mezi číslo a jednotku patří mezera, značky veličin píšeme kurzívou apod. Závěrem lze konstatovat, že požadavky zadání nebyly splněny. V případě, že diplomant uspokojivě vysvětlí, proč došlo k výše uvedeným pochybením, může být práce přijata k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 74288