DIVÍLEK, P. Analýza reologických vlastností rostlinných olejů a jejich složek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Diplomant při zpracování závěrečné práce postupoval v souladu se zadáním, čemuž odpovídá i obsah jednotlivých kapitol. Provedená rešerše aktuálního stavu v oblasti alternativních izolačních kapalin není nejhorší, přesto mohla být udělána pečlivěji a sepsána lépe, jak po stránce gramatické, tak i jazykové. Každopádně byla dobrým odrazovým můstkem pro další zpracování diplomové práce. Toto se však nedá říct o zpracování a vyhodnocení naměřených dat v rámci experimentální části. Přestože diplomant provedl časově náročný experiment na poměrně rozsáhlém souboru vzorků, jeho matematické a fyzikální vyhodnocení je na velmi slabé úrovni. Jako školitel jsem nepředpokládal, že diplomant bude mít problémy s aproximací naměřených hodnot vhodnou funkcí, jinak by nemohl do práce vložit grafické závislosti na str. 56 a 57, které spíše připomínají “skici začínajícího malíře“. Studentova aktivita byla rozložena v průběhu akademického roku velmi nerovnoměrně a někdy jsem si připadal, jakoby diplomant přestoupil na kombinovanou formu studia. Intenzita pracovní činnosti se silně zvyšovala s blížícím se termínem odevzdání práce. Často se pak stávalo, že jsem diplomantovi nemohl věnovat tolik času, neboť jsem byl zaneprázdněn jinými pedagogickými a vědeckými aktivitami. Z uvedeného důvodu jsem musel řešit s panem Divílkem většinu dotazů převážně pomocí emailové komunikace, která není úplně nejvhodnější. Výsledná práce, jako celek, neprošla důslednou kontrolou pod rukama školitele, a proto se v práci vyskytuje větší množství typografických, stylistických a nedostatků a pravopisných chyb. Student rovněž nevyužil při psaní pokročilejších funkcí textového editoru, jako jsou křížové odkazy na obrázky a literární zdroje v textu, neboť popisy v textu nekorespondují s odkazem na správný zdroj. Při zpracování diplomové práce student využil dostačeného množství literárních zdrojů, které autor citoval, v souladu s příslušnou ČSN normou, v kapitole Literatura. I přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
62

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Předložená diplomová práce řeší problematiku diagnostických metod a jejich aplikací při sledování a vyhodnocování reologických vlastností kapalných izolantů na bázi rostlinných olejů. Diplomant Bc. Petr Divílek sepsal závěrečnou vysokoškolskou práci v rozsahu 68 stran, včetně přehledu bibliografických citací (převážně internetového charakteru), které byly při zpracování projektu použity, a pěti stran příloh uvádějících tabulky naměřených a vypočtených hodnot (u některých veličin v tabulkách však chybí jednotky) a jeden materiálový list zkoumaného transformátorového oleje. Práce je správně rozčleněna na teoretickou a praktickou část, které jsou doplněny úvodem do studované problematiky a závěrem shrnujícím význam provedených experimentů. Prvních pět kapitol pojednává o jednotlivých skupinách elektroizolačních olejů a jejich vlastnostech, šestá kapitola popisuje elektrické a neelektrické parametry, podle nichž jsou oleje posuzovány, a podrobněji se zabývá metodami sledování hustoty a viskozity kapalných látek. Analýza vlivu teploty na hustotu a dynamickou viskozitu je prezentována formou grafických závislostí. Některé z nich ale vykazují formální nedostatky a ne všechny mají dostatečnou vypovídací schopnost. Na str. 50 je popsána aproximace teplotní závislosti dynamické viskozity, ale ani výpočet, ani proložení grafických závislostí náhradní matematickou funkcí se v práci nenachází. U aproximovaných teplotních závislostí hustoty chybí rovnice. Práce působí dojmem, že nebyla dostatečně zkontrolována a opravena, také kvalita některých obrázků je poměrně nízká. Přes uvedené nedostatky a připomínky ke zpracování dokumentu lze konstatovat, že úkoly zadání byly splněny. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují zásadní požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů mohou být využitelné při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav s kapalnými materiály.

Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 74332