KOLOMAZNÍK, V. Návrh a realizace řídících jednotek pro semiautonomní konvoj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Mašek, Petr

Hlavním cílem předložené bakalářské práce bylo navrhnout a prakticky realizovat nízkoúrovňovou řídící jednotku pro jednotlivé mobilní roboty v rámci semiautonomního konvoje. Rešeršní část se zaměřuje na problematiku, kterou bylo nutné nastudovat pro splnění požadavků práce. V prvních kapitolách se autor zabývá možnostmi řízení konstrukčně podobných mobilních robotů, také komunikačním rozhraním a periferiím, které při realizaci využíval. V práci jsou provedeny experimenty pro realizaci ovládání aktuátorů řídící jednotkou. Praktická realizace je rozdělena na dvě části. První část se věnuje autor realizaci po hardwarové stránce, tzn. volbě periferií a realizaci několika prototypů, kde výsledný návrh se nechal vyrobit v potřebném množství kusů. Je zde vidět jak probíhal postupný vývoj řídící jednotky. Druhá část se věnuje návrhu firmwaru pro realizovanou řídící jednotku, zakončenou vlastní implementací do jednotek semiautonomního konvoje. Výsledná řídící jednotka byla navržena univerzálně a používá se také jako diagnostická jednotka pro vedoucí vozidlo. Pan Kolomazník k práci přistupoval aktivně a svědomitě. Veškeré připomínky vedoucího byly do práce zapracovány. Všechny požadované cíle práce byly splněny. Zadané téma lze považovat za splněné v požadovaném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Růžička, Michal

Cílem předložené bakalářské práce byl návrh a realizace řídících jednotek pro semi-autonomní konvoj. Autor práce prostudoval možnosti řízení mobilních robotů, seznámil se s periferiemi a s komunikačními rozhraními mobilních robotů, navrhnul strukturu řídících jednotek pro mobilní roboty v rámci konvoje a tento návrh prakticky realizoval. Práce je přehledně a logicky uspořádána. Výklad autora je doprovázen vhodně zvolenými obrázky. Část praktické realizace obsahuje ukázku vývoje platformy od prvního prototypu po konečnou verzi, což lze chápat tak, že student k práci přistupoval velmi nadšeně a zodpovědně. Studentova práce vznikla v rámci vývoje semi-autonomního konvoje, který zaštiťuje grantový projekt na Ústavu automatizace a informatiky. Studentovo řešení již bylo integrováno do mobilních jednotek konvoje. Všechny cíle bakalářské práce byly splněny a lze tedy zadané téma považovat za splněné v požadovaném rozsahu a práci tedy doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 70907