POCHYLÝ, J. Podzemní pneumatický akumulátor energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

Práce se zabývá aktuálním tématem akumulace elektrické energie, zde pomocí podzemního zásobníku stlačeného vzduchu. DP není jen o návrhu vlastní technologie, ale také o dimenzování zásobníku vzhledem k očekávaným výkyvům výroby elektřiny. Práce je členěna logicky do kapitol: potřeba energie a možnosti akumulace, volba konstrukční koncepce kompresoru, optimální velikost zásobníku, kompresní a expanzní část zařízení a ekonomické zhodnocení. Jedná se o zcela původní práci kde nebyly žádné vzory a všechna data musel diplomant získat vlastním úsilím. Grafická úroveň práce je výborná, DP je poměrně rozsáhlá, doplněna 56 obrázky, tabulkami a grafy. Diplomant bude po nabytí praxe velmi schopný a samostatný pracovník. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Škorpík, Jiří

Diplomová práce má sice 116 stran, ale nepoměrná část je věnována rešerší nebo spíše různým popisům nesouvisející přímo se zadáním práce. Například na dvaceti stranách se věnuje fosilním palivům aniž by popsal proč, i když alespoň stručně uvedl energetickou politiku EU. Tyto části práce by v důsledku ani nevadily, kdyby v práce prakticky nechyběla třetí část tj. velikost soustrojí. Práce obsahuje pouze základní výčet typů kompresorových a turbínových stupňů. Slabší stylistiku práce reprezentuje i text samotného závěru. Kladně hodnotím základní energetické bilance elektrárny pro různé provozní stavy, ovšem nevím odkud diplomant čerpal údaje o parametrech soustrojí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 70403