JEZBERA, J. Návrh inovace strojního vybavení firmy pro obrábění forem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Slaný, Martin

Autor se v práci zaměřil na problematiku uspořádání strojního parku v rámci zvolené firmy, se kterou dlouhodobě spolupracuje. Podmětem k řešení přeuspořádání strojního vybavení byla potřeba rozšíření strojního parku pro navýšení výrobní kapacity podniku. Student se ve své práci zaměřil zejména na problematiku možných vlivů souvisejících s usazováním nových strojů, na manipulaci a rozložení současného strojního parku a dále pak na problematiku nástrojového vybavení potřebného pro obrábění forem. V rámci práce student navrhl možné varianty uspořádání prostoru s ohledem na stanovená vstupní kritéria, na základě kterých se může výrobní podnik rozhodovat o jejich další realizaci. Student pracoval převážně samostatně a především zezačátku a v závěru řešení práce se dostavoval na konzultace. Práci doporučuji k obhajobě s doporučenou známkou C - dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kubík, Roman

Ve druhé variantě nového uspořádání strojů se autor zmiňuje o možnosti přistavení nové dílny. Zde by bylo vhodné uvést nějaký důvod proč má mít nová dílna právě takovou výměru, která je zde uvedena. Pokud nebyla možnost získat podklady, které k tomuto rozhodnutí vedly, lze uvést alespoň příčinu takového rozhodnutí (např. dle uvážení vedení na základě předpokládaného zvýšení prodeje apod.). U volby přídavného vřetena pro vysokorychlostní obrábění by bylo dobré se zmínit také o cenách těchto vřeten (alespoň orientačně). Autor zde uvádí, že přídavná vřetena s elektrickým a pneumatickým pohonem šetří životnost vlastního vřetene stroje. Otázkou však zůstává, jaká je pořizovací cena těchto přídavných vřeten ve srovnání s vřetenem stroje. Porovnáním jejich životnosti s cenou, můžeme nakonec dojít k závěru, že pokud pomineme ostatní faktory, může být použití mechanického zrychlovacího vřetene ekonomicky optimální varianta. Ale autor měl patrně na mysli také to, že klasické vřeteno stroje není na potřebné otáčky konstruováno a jeho životnost se tak výrazně snižuje. Tento fakt by čistě z ekonomického hlediska argumentoval naopak proti této variantě. Každopádně je vhodné zde uvést nějaké doplňující údaje o životnosti a příp. cenách vřeten. Výkresy dispozičního řešení obou variant nového uspořádání strojů jsou provedeny vcelku odpovídajícím způsobem podle zvyklostí v technologickém projektování. Pokud bychom si více všímali detailů, bylo by ještě vhodné doplnit ke každému stroji symbol přívodu el. energie, abychom již v této fázi projektu měli přesnější představu o případných změnách v instalaci elektrických rozvodů. Na každý výkres je pak vhodné ještě doplnit legendu (např. dílna B - frézovna..). Ve zhodnocení variant jsou stanoveny dvojí finanční náklady pro stejnou velikost stroje a stejný způsob manipulace - viz např. tab. 5.1. Z tabulky není vůbec jasné, proč tomu tak je. Teprve až po prostudování dalších tabulek může čtenář tušit, že příčinou jsou zřejmě různě velké pracovní skupiny určené pro přesun. Celkově mohu konstatovat, že cíle práce byly splněny, varianty řešení jsou poměrně detailně propracovány, takže práci mohu hodnotit stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72112