PÁLENÍK, P. Stanovení rozdílu cen garáží u RD v Olomouci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Weigel, Lubomír

I přes použití chybného koeficientu Ki se jedná o zdařilou a seriózní diplomovou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Analytická část diplomové práce je vypracována systematicky a s odborným přehledem. Jejím předmětem je analýza rozdílů cen vzniklých oceněním 15 vybraných garáží z nabídky realitního trhu, když každá z garáží byla oceněna třemi způsoby: nákladovým a porovnávacím způsobem dle oceňovacího předpisu, a pak i obvyklou cenou na základě porovnání 15 garáží z databáze z realitního trhu. Výsledky byly odpovědně vyhodnoceny, u nákladového způsobu ocenění výsledky nejsou v důsledku chyby u koeficientu Ki zcela přesné.
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cílem diplomové práce bylo stanovit rozdíly cen garáží u rodinných domů v Olomouci, ke kterým dojde při ocenění administrativní cenou (nákladovým způsobem a porovnávacím způsobem dle cenového předpisu) a cenou obvyklou určenou průzkumem realitního trhu, a cenové rozdíly vyhodnotit. Diplomová práce čítající 122 stran (60 stran textu teoretické části a 62 stran praktické části v příloze s výpočty) tento cíl naplnila.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Celá diplomová práce, a tedy i její teoretická část, je vypracována systematicky a s porozuměním zadané problematiky oceňování garáží několika způsoby. Obsahuje část týkající se základního názvosloví, část metodickou s popisem tří použitých způsobů ocenění garáží, část přibližující lokalitu statutárního města Olomouc, databázi vybraných 15 srovnávaných garáží z realitního trhu a část s vyhodnocením výsledků a závěrem.
Odborná úroveň diplomové práce B Diplomová práce je řešena koncepčně a komplexně, má velmi solidní odbornou úroveň a je úplná. Nedostatkem je chyba v koeficientu Ki u nákladového způsobu ocenění.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Utříděné výsledky diplomové práce jednak doplní znaleckou praxí o vyhledávané a nedostatkové informace o výši obvyklých cen garáží u RD v městě Olomouc, a na druhé straně srovnání výsledků ocenění garáží třemi způsoby mohou podnítit tvůrce oceňovacích předpisů k úvahám o případných korekcích či změnách v předpisech. Přínos práce je tedy jak pro praktické, tak i pro teoretické využití.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Předložená diplomová práce je uspořádána velmi přehledně a má všechny požadované náležitosti. Obsahuje 24 obrázků, jejichž předmětem jsou barevné fotografie, mapy a grafy, a také 5 tabulek v textu, a k tomu ještě 60 stran tabulek s oceňovacími výpočty v příloze č. 9, vše v úhledné a příkladné grafické úpravě.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Práce s literaturou i seznam použité literatury jsou až na ojedinělé nedostatky v souladu s normou ČSN ISO 690 a 690-2. Určité nedostatky vidím v místy nepřesné citaci z literatury.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Superatová, Alena

Jedná se o velmi dobrou diplomovou práci. Drobné výtky jsou uvedeny v jednotlivých typech hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce je zpracována vyčerpávajícím způsobem.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Studen přístupoval k dosažení cílu kvalitně a správným způsobem.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C V diplomové práci nejsou vždy správně označeny citace, ať už přímé či nepřímé. Např. definice ze stavebního zákona v kapitole 2.1.2 nebo v kapitole 2.2.1-výčet, kdy se používá vždy analytická metoda, apod.
Obtížnost a správnost řešení C Student zpracoval velký počet garáží a správně stanovil jejich ceny, mimo ceny stanovené nákladovým způsobem, kde nesprávně použil koeficient Ki 2,126 místo 2,075, což mírně zkreslilo dosažené výsledky.
Přínos pro praktické i teoretické využití A V práci je přehledně uveden rozdíl cen garáží dle způsobu ocenění a dle lokality, což je přínosné jako informace při připomínkování návrhu oceňovací vyhlášky a jako informace při zpracování znaleckých posudků.
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 70669